In cazul in care Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est vor sa se dezvolte, trebuie sa investeasca urgent in pregatirea oamenilor, se arata intr-un studiu. Raportul a fost efectuat de cercetatorii de la institutul Lisbon Council, care au evaluat indicele capitalului uman luand in considerare educatia, rata angajarii, productivitatea si prognoza demografica

Cercetatorii si-au pus bazele studiului pe Romania si Bulgaria, care au aderat la 1 ianuarie la Uniunea Europeana (UE), pe Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia si Estonia, membri mai vechi ai UE, si pentru Croatia si Turcia, care vor sa adere la UE.

Potrivit rezultatelor studiului, transformarea acestor tari in economii de piata a dus la o crestere a standardului de viata, dar acest fapt nu este suficient pentru a garanta continuarea cresterii. “Sarcina acestor state ar consta in gasirea unui mod de a evolua de la o crestere bazata pe eficienta la o economie sustinuta de inovatie”, arata studiul.

Specialistii sunt de parere ca investitia in reursele umane este foarte importanta, pentru ca forta de munca din aceste tari va scadea mai rapid decat in statele din Europa Occidentala si se va ajunge ca mai putini angajati sa sustina mai multi pensionari. In timp ce media investitiilor in educatie si pregatire profesionala a unui angajat din tarile bogate din vestul Europei se cifreaza la 240.000 de dolari, in Turcia aceasta medie se ridica la doar 25% din acest cuantum. Slovenia a obtinut cel mai bun rezultat dintre tarile in care a fost facut studiul, iar media investitiilor in educatie si pregatire profesionala ale unui angajat din Slovenia este la nivelul de 64% fata de cel din Europa de Vest.

“In concluzie, chiar daca sistemele scolare din aceste tari sunt in general bune, mostenirea trecutului impune ca aceste state sa investeasca mai mult in capitalul uman si pregatirea celor cu varsta peste 35 de ani”, spun cei de la Lisbon Council. Conform studiului, codasele din punctul de vedere al investitiilor si ai folosirii capitalului uman sunt Croatia, Polonia si Bulgaria, care risca sa se indeparteze de media europeana daca nu fac o schimbare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.