Nu este greu de observat ca exista o legatura stransa intre mediul social si starea generala a sanatatii fiecarui individ. Ceea ce este mai greu de stabilit sunt modalitatile prin care interactiile sociale afecteaza organismul uman

Revista Genome Biology a publicat, in luna septembrie a acestui an, un studiu care arata ca exista diferente majore in activitatea genelor implicate in raspunsul imunitar intre subiecti care sufera de singuratate in mod frecvent si subiecti care rareori se simt izolati social. Potrivit studiului, persoanele care traiesc cu sentimentul singuratatii au sistemul imunitar mai putin eficient si prezinta un risc mai ridicat pentru bolile cardiace, infectii, dementa asociata cu inaintarea in varsta si anumite tipuri de cancere. Nu este insa clar care este relatia de cauzalitate, daca activitatea anormala a acestor gene induce sentimentul de singuratate sau daca senzatia de izolare sociala cauzeaza dereglarile sistemului imunitar.

In cadrul studiului, subiectii umani au fost selectati pe baza unui test care masoara intensitatea sentimentului de izolare sociala a fiecarui individ in functie de raspunsuri la intrebari de tipul: “Cat de des simti ca nu ai cu cine vorbi?” sau “Cat de des simti ca nu poti sa iti faci prieteni?”.
Probe de sange de la subiecti care se simt foarte singuri si de la subiecti care rareori traiesc sentimetul de singuratate au fost analizate si comparate.

Rezultatele arata ca mai mult de 200 de gene provenite de la grupul celor “singuri” prezinta nivelul de activitate modificat fata de genele corespondente provenite de la grupul care nu sufera de singuratate. Majoritatea acestor gene au functii implicate in raspunsul inflamator. Unele sunt hiperactivate, in timp ce altele prezinta activitate redusa la persoanele care se simt singure. Cele mai multe dintre genele cu activitate elevata sunt gene implicate in controlul inflamatiilor, pe cand cele inactivate au rol in apararea organismului impotriva agentilor externi, de exemplu in producerea de anticorpi. Aceste observatii explica de ce persoanele care se simt singure sufera de inflamatii cronice si sunt mai sensibile la infectii virale sau bacteriene.

Unii oameni se simt singuri in ciuda faptului ca sunt inconjurati de familii sau prieteni; si acestia tind sa fie mai vulnerabili la agentii patogeni. Alti oameni, desi petrec mai mult timp singuri, nu se simt izolati social si nu prezinta un risc ridicat de imbolnavire. Nu este clar care este cauza exacta a acestui fenomen. In orice caz, cei mai multi dintre noi ne aflam intr-o situatie intermediara, in care angajarea in activitati sociale ar putea sa stimuleze sistemul imunitar al fiecarui individ, ducand astfel la imbunatatirea sanatatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.