Duminica a avut loc dezvelirea statuii dedicata Rascoalei din 1907, al carei autor este artistul Naum Corcescu, cel care de-a lungul carierei a realizat opere ca: “Jucatoare de tenis”, “Olga Bancic”, “Turnatori”, “Relieful”.

Lucrarea monumentala, intitulata “Rascoala 1907”, a fost realizata in 1971, fiind compusa din doua parti: un grup statuar format din doua personaje ralizate din bronz si o constructie arhitectonica, respectiv un soclu din beton armat, placat cu roca de culoare alba. A fost nevoie de 2.150 de ore de munca pentru reabilitarea operei. Restauratorii au depus o munca titanica, folosind 10.000 de suruburi, 2 km de fir de plumb, 40 de metri patrati de bronz, si peste 350 de placi curatate.

Monumentul este realizat integral din bronz, cantareste 36 de tone si are o inaltime de 15 metri.
Statuia “1907” a fost inaugurata odata cu deschiderea Parcului Florilor. Cu aceasta ocazie a avut loc si un spectacol, organizat de primarul Neculai Ontanu.

La un veac de la sangeroasele evenimente in care taranii romani si-au cerut drepturile, edilul sectorului 2 a redat bucurestenilor monumentul inchinat victimelor luptei pentru pamant.

Lucrarea lui Naum Corcescu a fost mutata din zona intersectiei Bucur Obor, in Parcul Florilor din cartierul Pantelimon. Acest amplasament a fost stabilit impreuna cu oameni de cultura si arta, ca fiind cel mai potrivit pentru punerea in valoare a statuii.

La eveniment au participat Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, Marian Petre Milut, presedinte PNTCD, academicianul Razvan Theodorescu, membri ai partidelor politice parlamentare, oameni de cultura.

Monumentul a fost reconditionat in totalitate, in amintirea victimelor de la 1907.

Spectacolul organizat cu acest prilej a avut ca invitati orchestra condusa de maestrul Nicolae Racu, ce a interpretat “Rapsodia romana” a lui Enescu. Pe fundalul muzical Tiberiu Olah “1907”, actorul Eusebiu Stefanescu a recitat “Noi vrem pamant” de George Cosbuc, si a interpretat “1907... din Primavara pana in Toamna” de I. L. Caragiale. “Balada” lui Ciprian Porumbescu a fost interpretata de un tanar solist al orchestrei conduse de Nicolae Racu. Fundalul muzical a fost intregit si de “Doina Oltului”, interpretata la nai de Georgiana Pana, iar actrita Lucia Muresan a citit “Lauda taranului roman”, discursul lui Liviu Rebreanu la primirea sa in Academie.

Grupul statuar “1907” a fost dezvelit de primarul sectorului 2 pe muzica marelui nostru Enescu: “Suita a doua” si “Simfonia a treia”.

A urmat un program folcloric, regia intregului eveniment fiind asigurata de maestrul Geo Saizescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.