Pe furis, o localitate din Romania este pur si simplu desfiintata,120 de case fiind rase ilegal de pe fata pamantului, desi se aflau in zone de protectie a monumentelor istorice

Cand statul roman se va hotari, in sfarsit, sa ia o decizie cu privire la soarta Rosiei Montane, e posibil ca localitatea sa fie demult disparuta. Redusa la un simplu punct pe harta.

Deja seamana din ce in ce mai mult cu o asezare-fantoma. Peste 120 de case au fost demolate. Altele au fost vandalizate si lasate pur si simplu sa se prabuseasca, macinate de intemperii. Totusi, potrivit legii, ele ar fi trebuit protejate si conservate - sustin membrii Asociatiei "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" (ARA). Ei incearca, deocamdata fara succes, sa sesizeze Ministerul Culturii si Cultelor. Un amplu raport cu privire la acest dezastru programat urma sa fie prezentat, joi, Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. In ultima clipa, insa, raportul a fost scos de pe ordinea de zi.

Autorizatii expirate si ilegale

"Compania Rosia Montana Gold Corporation a inceput sa elibereze terenul pentru punerea in aplicare a controversatului proiect minier pe care incearca de 11 ani sa il promoveze" - ne-a declarat arhitectul Stefan Balici, vicepresedintele ARA. El face un scurt bilant: "Pana in momentul de fata, compania a demolat mai mult de 120 de case din cele 138 pentru care a obtinut de la Primaria Rosia Montana autorizatii de desfiintare. Toate aceste case se aflau in proprietatea companiei si erau situate in satul Rosia Montana, dar si in satele invecinate, care ar trebui sa dispara in cazul demararii proiectului minier - Corna, Bunta, Blidesti, Balmosesti, Tarina."

Evident, investitorul canadian sustine ca a actionat perfect legal. Casele demolate se aflau in proprietatea sa si obtinuse din partea primariei autorizatia sa le desfiinteze. Deci, care e problema?

O prima problema ar fi aceea ca autorizatiile expirasera de ceva vreme. In plus, ele fusesera, de la bun inceput, ilegale. Stefan Balici explica: "Cele 80 de case din satul Rosia Montana pentru care s-au eliberat autorizatii de demolare se afla - toate - in zonele de protectie ale monumentelor istorice clasate din partea inferioara a satului, unde s-au produs demolarile.

Aceasta implica obtinerea avizului Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice pentru lucrarile de desfiintare a constructiilor. In astfel de cazuri, responsabilitatea eliberarii autorizatiilor este transferata catre Consiliul Judetean Alba (cf. L.422/2001).

Eliberand documente care nu erau de competenta sa, primarul comunei Rosia Montana si-a depasit atributiile legale. Autorizatiile eliberate cu incalcarea legii sunt nule de drept."

Compania canadiana nu s-a impiedicat, insa, de asemenea "detalii". Demolarile au continuat. Vicepresedintele ARA precizeaza: "O mare parte dintre acestea erau constructii istorice valoroase, declarate ca atare prin documentatiile urbanistice in vigoare, disparitia lor constituind o grava pierdere pentru patrimoniul cultural local si national.

In prezent, in urma acestor actiuni, peste 20% din satul Rosia Montana nu mai exista; suprafete importante din celelalte sate au fost de asemenea distruse."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.