Romanii continua sa exporte prunci * Toate capitalele europene gem de cersetori si prostituate minore * Italia, Spania, Belgia, Franta sunt principalele "destinatii" * Saracia, lipsa de educatie, perspectiva si ticalosia indeamna familiile napastuite sa-si vanda copiii

Numarul minorilor romani traficati si gasiti neinsotiti pe teritoriul tarilor vestice a crescut in perioada 2000-2003, a declarat sec si fara echivoc ieri Cristina Stepanescu subcomisar in cadrul Oficiului pentru prevenirea traficului de persoane si monitorizarea victimei - Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii. Ea a prezentat in cadrul unei intalniri organizate de Organizatia "Salvati Copiii" situatia persoanelor repatriate in perioada 2000-2004.

Cristina Stepanescu a declarat ca in anul 2002 au fost returnati 205 minori, iar in urma intervievarii acestora, 54 au recunoscut ca au fost traficati sub diferite forme (4 tinere exploatate prin obligare la practicarea prostitutiei, 31 tineri si tinere obligate sa cerseasca, 17 obligati sa comita furturi). In 2003 au fost returnati 1034 de minori, dintre care 251 au recunoscut ca au fost traficati (81 tineri obligati sa se prostitueze, 116 sa cerseasca, 54 sa fure).
Ea a tinut sa precizeze ca in anul 2004 s-ar putea vorbi de o scadere a acestui fenomen avand in vedere ca in primele 9 luni ale acestui an au fost 354 de minori returnati. Dintre acestia, 173 au fost verificati si intervievati, 48 recunoscand ca au fost traficati.

Principalele tari de destinatie ale copiilor traficati sunt Italia, Spania, Belgia, Franta. "Aceste cifre sunt doar cifre estimative ale amplorii traficului de minori deoarece nu putem spune cu exactitate cati sunt inca neidentificati pe teritoriul tarilor vestice", a precizat Viorel Parvu, secretar general - Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA). De asemenea este ingrijorator faptul ca media de varsta a persoanelor traficate este in scadere. "Numarul celor sub 18 ani ajunge in jur de 20-22% din totalul persoanelor repatriate", a adaugat Gabriela Alexandrescu, presedinte al Organizatiei "Salvati Copiii".

Mizeria ne imprastie

Alexandrescu a subliniat ca printre cauzele ce determina traficul cu copii se numara nivelul scazut al educatiei parintilor sau chiar lipsa educatiei, lipsa de speranta ca vor avea o viata mai buna, lipsa interventiei serviciilor sociale in sensul ca acestea ar trebui sa cunoasca familiile vulnerabile si sa le ajute, slaba interventie a sistemului educational (cand un copil nu mai frecventeaza scoala, cadrele didactice si serviciile sociale ar trebui sa se sesizeze si sa intervina). De asemenea, Alexandrescu a mai spus ca ar trebui sa se ridice varsta de la care un copil poate obtine pasaport. In prezent, orice minor care a implinit 14 ani poate solicita un pasaport.

Scandalul Sky News
Autoritatile romane fac verificari pentru a identifica familiile care apar in reportajul difuzat de postul britanic de televiziune Sky News pe tema traficului de minori din Romania, parintii care s-au aratat dispusi sa isi vanda copiii riscand sa fie decazuti din drepturi. Dumitru Sorescu seful Politiei Romane, chestorul principal, a declarat ieri, ca a dispus ca ofiteri din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog sa faca verificari legate de faptele prezentate in reportajul difuzat de postul Sky News. Potrivit unor surse din Politie, anchetatorii au inceput deja investigatiile in acest caz. Daca va fi nevoie, anchetatorii romani vor apela la ajutorul autorilor reportajului, pentru a-i identifica pe parintii care s-au aratat dispusi sa isi vanda copiii, in schimbul a 500 de euro. "Este o posibila tentativa de trafic de copii", recunoaste Gabriela Coman.

In acelasi context, Jonathan Scheele, seful Delegatiei comisiei Eruopene la Bucuresti, a afirmat, referindu-se la traficul de copii, ca, dupa revolutie, in Romania multi oamenii au considerat copiii "drept marfa". O investigatie realizata de postul de televiziune britanic Sky News a atras atentia asupra amplorii traficului cu copii in estul Europei, mai ales in Romania, reporterii britanici reusind sa gaseasca oameni dispusi sa isi vanda copiii pentru numai 500 de euro. Reporterul sustinea ca este totusi dificil de obtinut o imagine clara a amplorii traficului cu copii. Reporterul Laurence Lee si o colega au avut nevoie de numai cateva minute, la Bucuresti, pentru a gasi parinti interesati sa-si vanda copiii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.