Autoarea britanica Doris Lessing a castigat premiul Nobel pentru literatura, a anuntat ieri, Academia Suedeza, spulberand astfel toate tensiunile si speculatiile care insoteau asteptarea acestui anunt.

Academia a ales sa acorde premiul, autoarei care s-a nascut in 1919 in Kermanshah(Persia), provincie de pe actualul teritoriu al Iranului, o povestitoare a "experientei feminine", care, "cu scepticism, ardoare si forta vizionara", a analizat o "civilizatie divizata”.

Scrierile lui Lessing sunt profund autobiografice, din ele reise foarte mult din experienta sa din Africa, unde a locuit impreuna cu familia sa, in colonia britanica Rhodesia (acum, Zimbabwe). Din operele autoarei se revarsa tumultul amintirlor din copilarie, serioasele sale procupari pentru politica si pentru problemele sociale. Lessing a scris despre contrastul dintre culturi, despre inechitati sociale. Povestirile si romanele sale se petrec in Africa, au fost publicate in anii '50 si in anii '60, arata sterilitatea culturii albilor in comparatie cu cea a negrilor, in sudul Africii.

Cele mai cunoscute scrieri ale autoarei sunt seria „Copii violentei”( Children of Violence, 1951-1959), un bildungsroman educativ si "Agenda aurie"(The Golden Notebook, 1962), o foarte indrazneata poveste in care multiplele fatete ale identitatii feminine sunt transpuse cu detalii uimitoare. Anna Wulf, asemeni lui Lessing se lupta sa gaseasaca onestitatea si sa se elibereze de haosul si ipocrizia ce caracaterizeaza generatia sa.

Nascuta in Persia, in urma cu 87 de ani, Lessing este cel mai in varsta laureat al premiului pentru literatura oferit de Academia Regala din Suedia.

Distinctia va fi acordata pe 10 decembrie, intr-o ceremonie care va avea loc Stockholm.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.