In tara noastra exista, in prezent, patru milioane de obezi, numarul copiilor supraponderali fiind in continua crestere. Prevalenta obezitatii in Romania este de peste 37% in cadrul populatiei adulte
Factorii principali ai obezitatii sunt cei de natura genetica, de comportament si cultura. „Obezitatea este o boala cronica ce poate genera probleme medicale foarte grave. Aceasta este principalul factor al infarcturilor, al accidentelor vascular cerebrale, dar si a diabetului”, a declarat doctorul Cosmin Boie. In ultimii ani, la nivel mondial, numarul persoanelor care sufera de obezitate s-a dublat. Potrivit unor estimari ale expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in 2010, mai mult de jumatate din populatia occidentala va fi afectata de obezitate. Nici tarile in curs de dezvoltare sau sarace nu vor scapa de acest flagel, in urmatorii ani prevazandu-se o crestere insemnata a cazurilor de obezitate. Alarmante sunt cazurile de obezitate infantila, cu proportii dramatice in Statele Unite si, mai nou, in Franta. Costurile alocate tratarii acestei afectiuni se ridica la peste 70 de miliarde de dolari anual in SUA si la aproximativ 50 de miliarde de euro in Uniunea Europeana. Alarmata de explozia globala a obezitatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii a criticat virulent, intr-un raport intocmit de oameni de stiinta independenti, industria alimentara si a bauturilor, considerate vinovate de proliferarea acestei boli. In concluziile acestui raport se specifica faptul ca zaharul ar trebui sa reprezinte maximum 10% din consumul energetic, fata de 25% practicat in prezent, si ca „fiecare cutie sau pahar de bautura care contine zahar, consumata zilnic, creste pericolul de obezitate cu 60%“.

Sedentarism si saracie

Printre cauzele obezitatii se afla consumul de alimente in exces, in special a celor bogate in grasimi, proteine si carbohidrati, precum si activitatea fizica redusa. Referitor la sedentarism, specialistii atrag atentia asupra faptului ca, in prezent, copiii sunt din ce in ce mai putini activi, marea majoritate a timpului fiind petrecuta in fata televizorului si a calculatorului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.