Ochi in forma de peste, pudoare, forme generoase, alura bolnavicioasa, 90-60-90. Frumusetea feminina a depins, de-a lungul vremii, de cele mai ciudate dictoane sociale.

Ginditorii antici, dogmele religioase, poetii si, mai nou, publicitarii. Sint citeva din autoritatile care au dictat, de-a lungul secolelor, regulile stricte ale idealului feminin. Dominique Paquet a analizat, cu migala filosofica, straduinta femeilor de a urma frumusetea dictata de societate, din antichitate pina in secolul XX, in „Frumusetea. O istorie a eternului feminin“. Urmatorul volum din ENCICLOPEDICA, oferit luni, 15 octombrie, alaturi de ziarul Cotidianul, cauta in spatele modei si al cosmeticii legaturile fine dintre reprezentantele sexului slab si arta, societate sau religie.

Pregatirea autoarei este pe masura ambitiei acestui demers. Paquet este actrita, doctor in filosofie si scriitoare de texte dramatice, iar subiectul frumusetii feminine constituie o obsesie mai veche pentru ea. A studiat, in acest sens, machiajul si cosmetologia, a tinut un seminar pentru masteratul „Lux, moda si arta“, la Universitatea Paris III - Sorbona noua, si este formator pentru linia produselor de lux de la L'Oreal.

Daca egiptencele isi innegreau ochii pentru a lua forma pestilor, grecoaicele erau obligate la o armonie cit mai simpla, in timp ce femeile din Roma antica foloseau produse toxice pentru a fi la moda. Inocenta a inlocuit insa toate acestea in Evul Mediu. „Crestinismul lanseaza moda pudorii“, scrie Paquet, care isi imparte cartea in functie de perioadele vremii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.