Faimosul program al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind evaluarea starii de sanatatea a populatiei, pare sa nu dea roade. Mai putin de jumatate dintre romanii chemati pentru analize in cadrul programului de evaluare a sanatatii populatiei s-au prezentat la medic in primele trei luni de functionare a programului.
Chiar si asa, la usile cabinetelor medicilor de familie sunt cozi infernale. Cu noaptea in cap m-am dus si eu la medic, in speranta ca nu voi fi nevoita sa ma invoiesc de la serviciu. Cu toate ca am ajuns la spital undeva in jurul orei 7.00 - surpriza...eram a 15-a persoana. Au mai incercat ei medicii de familie sa faca programari. Dar cine tine cont de programare? Uitandu-ma la oamenii din jurul meu ma gandeam ca ministrul Nicolaescu o sa poata analiza numai starea de sanatate a populatiei trecute de mult de a doua tinerete. Conform programarii, ar fi trebuit sa fiu primul pacient consultat de medic. Cu toate acestea batranele pe care le-am gasit pe scaun pazind usa cabinetului au inceput sa ma apostrofeze si sa ma certe, considerand ca daca sunt tanara nu am ce face si ar trebui sa le dau intaietate la consult. Nu conta ca aveam o programare...comentariile la adresa mea curgeau garla. Dar asta numai pentru cateva minute. Ca au sosit doi tineri care-si doreau sa isi faca analizele premaritale. Nu vroiau decat sa intrebe ce tip de analiza trebuie sa faca. Acest fapt a strarnit o isterie generala. In sinea mea, ma bucuram, gandindu-ma ca am scapat eu de comentariile rautacioase ale batranelor. Si iar ma uitam in jurul meu...niciun tanar, nici macar persoane de varsta parintilor mei si ma intrebam ce o vrea sa evalueze ministrul Nicolaescu. Oricum setul de analize obligatorii pe care il facem in cadrul programului este superficial. Pana si medicii sunt de acord cu acest lucru. Si sa fim seriosi. Oamenii nu se inghesuie sa faca aceste investigatii pentru ca nu mai au incredere nici in rezultatele analizelor facute in laboratoarele care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Se fac de pomana, se dau bani degeaba, 80% dintre analize ies in regula, iar tu esti bolnav copt. Asa ca multi dintre bucuresteni prefera sa se duca la un spital privat, unde medicii sunt mai atenti si mai eficienti, ca de... au nevoie de pacienti. Si atunci, ma intreb de ce avem nevoie de asigurarile de sanatate daca tot nu putem avea incredere in calitatea serviciilor medicale de stat. Dar, intr-un final, reusesc sa intru la consultatie. Rezultatele analizelor mi-au iesit cum nu se putea mai bine. Sunt cantarita masurata si cam asta este tot. Cu globulele rosii din sange stau bine...deci totul este perfect. Noroc ca mai cer eu cate o trimitere pe la vreun specialist ca medicul de familie nu se deranjeaza sa imi propuna. Sunt sanatoasa tun. De ce m-ar trimite?
In timp ce imi scria trimiterea, medicul incepe sa se planga de faptul ca sunt nevoiti, acum cu programul lui Nicolaescu, sa faca ore suplimentare in asteptarea pacientilor. Ma gandeam zambind la ziua in care o sa ne rugam noi, pacientii, de ei sa mai plece si acasa! Medicii isi permit sa se planga la cei care nu isi prea fac veacul prin spitale. Daca te duci pe la 6-7 seara, nici nu-i mai gasesti! Si atunci ne gandim ce ministru bun avem. Vrea sa stie cum stam cu sanatatea. Setul de analize propus de minister este superficial, subordonatii ministrului isi trateaza pacientii cu superficialitate si la terminarea programului vom iesi toti sanatosi nevoie mare. In ceea ce priveste numarul mic de romani care se duc “sa se caute la sanatate” in cadrul acestui program, reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate sustin insa ca au existat nesincronizari, dar ca acestea sunt in curs de rezolvare. Cat despre tipul analizelor, acestia sustin ca sunt suficiente in conditii normale, chiar daca medicii sunt de alta parere.
Programul de evaluare a sanatatii populatiei a inceput in luna iulie si va dura 15 luni. Costurile programului se ridica la 300 de milioane de lei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.