Lipsa fortei de munca in sectorul financiar, constructii sau IT a determinat majorarea castigurilor salariale pentru nivelul productivitatii muncii
In domeniile de varf, salariile din tara noastra rivalizeaza cu cele din economiile dezvoltate ale Uniunii Europene. Motivul nu tine insa de evolutia productivitatii, ci de lipsa de personal specializat. Mai mult, managerii spun ca salariile cresc si mai mult atunci cand cer mutarea angajatilor.
Salariile de pe piata romaneasca, in anumite domenii, au ajuns la acelasi nivel sau chiar il depasesc pe cel din Germania. Asta in conditiile in care productivitatea muncii din tara noastra este sub nivelul companiilor germane, apreciaza reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.
"In domenii de varf, salariile sunt aceleasi ca in Germania sau chiar mai mari", precizeaza vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, Radu Merica, citat de Mediafax. Aceasta situatie se constata la directorii financiari, la inginerii constructori, arhitecti, la managerii din domeniul IT. "Problema este ca productivitatea din Romania nu se compara cu aceea din Germania. Pentru salariul primit, prestatia unui angajat german este mult mai mare", adauga Radu Merica.
La randul sau, directorul executiv al E. On Moldova, Guenther Schubert, a declarat ca, in acest an, cresterea salariilor a fost de 20%, nivel care nu corespunde insa cu dezvoltarea productivitatii. „Evolutia salariilor trebuie sa aiba loc in concordanta cu productivitatea.
Cresterea din acest an a fost determinata de situatia de pe piata fortei de munca, respectiv de lipsa a personalului calificat, si nu de evolutia productivitatii.
Daca se va perpetua aceasta situatie, companiile vor avea o problema, deoarece va exista o presiune asupra lor si vor fi nevoite sa se desparta de unii colaboratori", a spus Schubert. El a adaugat ca majorarea salariilor nu poate continua daca nu se face in paralel cu cresterea productivitatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.