Valentele omului Moise au urmarit imaginarul colectiv al omenirii din toate timpurile. Daca textele biblice pot realiza cu usurinta un portret al personajului Torei, nu acelasi lucru au reusit sa-l intreprinda si istoricii, care nu au putut sa traseze cu precizie firul vietii lui Moise. O decriptare a omului care a ridicat deasupra capului cele zece legi pentru Israel este pariul la care se inhama Thomas Romer, autorul volumului din seria ENCICLOPEDICA, „Moise. Omul care l-a intilnit pe Dumnezeu“. Monografia va fi distribuita impreuna cu ziarul Cotidianul luni, 8 octombrie.

Primele cercetari pornite de la numele egiptean al lui Moise duc catre personaje de mare rang care au trait in timpul Ramesizilor. Potrivit acestora, e foarte posibil ca originea figurii biblice a lui Moise sa se afle printre acestia, cu toate ca textele din vechiul Egipt nu mentioneaza vreun eveniment asemanator exodului biblic. Sperantele istorice sint alimentate de Romer: mai multi functionari straini din Egipt care purtau numele de Moise ofera asemanari cu legiuitorul din Biblie.

O analogie mai fatisa se face incepind cu secolul al III-lea i.Hr. intre Moise si regele egiptean Akhenaton (1344-1328), figura adesea perceputa ca inventatorul monoteismului. Primul a fost adesea asimilat unui discipol al lui Akhenaton, mergindu-se pina la afirmatii ca ar fi insusi faraonul, insa nici una dintre aceste viziuni nu au putut fi probate nici pe documentele egiptene, nici pe textele biblice.