Psihanalistul Sigmund Freud a publicat primul studiu despre Moise sub anonimat.

Valentele omului Moise au urmarit imaginarul colectiv al omenirii din toate timpurile. Daca textele biblice pot realiza cu usurinta un portret al personajului Torei, nu acelasi lucru au reusit sa-l intreprinda si istoricii, care nu au putut sa traseze cu precizie firul vietii lui Moise. O decriptare a omului care a ridicat deasupra capului cele zece legi pentru Israel este pariul la care se inhama Thomas Romer, autorul volumului din seria ENCICLOPEDICA, „Moise. Omul care l-a intilnit pe Dumnezeu“. Monografia va fi distribuita impreuna cu ziarul Cotidianul luni, 8 octombrie.

Primele cercetari pornite de la numele egiptean al lui Moise duc catre personaje de mare rang care au trait in timpul Ramesizilor. Potrivit acestora, e foarte posibil ca originea figurii biblice a lui Moise sa se afle printre acestia, cu toate ca textele din vechiul Egipt nu mentioneaza vreun eveniment asemanator exodului biblic. Sperantele istorice sint alimentate de Romer: mai multi functionari straini din Egipt care purtau numele de Moise ofera asemanari cu legiuitorul din Biblie.

O analogie mai fatisa se face incepind cu secolul al III-lea i.Hr. intre Moise si regele egiptean Akhenaton (1344-1328), figura adesea perceputa ca inventatorul monoteismului. Primul a fost adesea asimilat unui discipol al lui Akhenaton, mergindu-se pina la afirmatii ca ar fi insusi faraonul, insa nici una dintre aceste viziuni nu au putut fi probate nici pe documentele egiptene, nici pe textele biblice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.