Americanii isi reafirma dreptul de a citi in libertate sarbatorind „Saptamina cartilor interzise“, eveniment ce protesteaza fata de cenzurarea cartilor.

In ultima saptamina a lunii septembrie, pe tot cuprinsul Statelor Unite se celebreaza, an de an, libertatea de a gindi si de a citi in libertate. Din 1982, Asociatia Bibliotecarilor din America (ALA) organizeaza „Saptamina cartilor interzise“ (Banned Books Week), un eveniment de amploare menit sa le reaminteasca americanilor de dreptul la libertate intelectuala.

Intr-o America in care an de an creste ametitor numarul cererilor de excludere din programele scolare, din librarii si din biblioteci a unor carti considerate ofensatoare pentru morala publica, „Saptamina cartilor interzise“ pledeaza pentru dreptul individului de a avea acces nemijlocit la texte puse la index de opinia generala: „'Saptamina cartilor interzise>> celebreaza libertatea de a alege si libertatea de opinie, chiar daca opinia poate fi considerata neortodoxa sau neconforma si insista asupra importantei de a garanta accesul fiecarui american dornic sa citeasca la aceste opinii. La urma urmei, libertatea intelectuala exista doar daca aceste doua conditii sint implinite“, se precizeaza pe site-ul asociatiei.

Solicitarile de a ingradi accesul cititorilor la cartile care pacatuiesc prin varii tipuri de „incorectitudine“ pot sa vina de la orice individ sau orice institutie care se simte lezata de continutul implicit sau explicit al unei carti. Parintii ingrijorati de efectul pe care l-ar putea avea asupra mintilor lectura unor romane precum ,,Harry Potter“, „Coliba unchiului Tom“ sau „American Pshicho“ isi pot trimite sesizarile fie la redactia unor ziare, fie organizatiilor care le colecteaza intr-o baza de date. Acestea sint principalele surse care fac posibil, an de an, barometrul prin care ALA monitorizeaza practicile de lectura din America. Desi exista liste cu cartile controversate, numele persoanelor sau ale institutiilor care au solicitat excluderea lor nu e niciodata facuta publica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.