Teatrul si muzica s-au completat intotdeauna. La inceput de octombrie Bucurestiul continua seria manifestarilor culturale. Concurenta cu Sibiu - Capitala Culturala Europeana este una benefica.

Festivalul Masca, Festivalul International de Teatru pentru Copii “100, 1.000, 1.000.000 de povesti” si Vienna Music Film Festival (a doua oara la Bucuresti) sunt evenimentele culturale de care ne vom bucura in Capitala.

Festivalul MASCA, editia a III-a

Festivalul Masca - editia a III-a se va desfasura in perioada 28-30 septembrie.
Plecand de la conceptul de “banlieu cultural” si adresandu-se unei comunitati care locuieste departe de centrul orasului, “Masca” aduce in atentia locuitorilor din Capitala un eveniment ce precede stagiunea din acest an sub deviza “O sarbatoare in familie”.

Manifestarea artistica cuprinde mai multe sectiuni: spectacole in amfiteatrul in aer liber, unde vor evolua valori recunoscute din muzica si teatrul romanesc: Holograf, Loredana Groza, Ioan Gyuri Pascu, Ovidiu Lipan Tandarica, Corina Chiriac, Tamara Buciuceanu, Anca Sigartau, trupa Teatrului Masca, precum si alte momente de spectacole conexe cu teatrul: iluzionism cu Leonard Iosefini, parada de rochii de mirese si coafuri de nunta- Gilda Ivanovici si Marian Darta; spectacole si activitati interactive pentru copii si adolescenti in deja “traditionalele” corturi amenajate in curtea teatrului - ateliere inedite de pictura si desen pe masti, fanioane si baloane, realizare de costume de carnaval din hartie, design vestimentar, work-shop de teatru pe textele lui I.L.Caragiale realizat de actorii de la “Masca”, work-shop de radio - initiere in meseria de redactor alaturi de reporteri de la Radio Bucuresti, ateliere de face painting, spatii dedicate spectacolului sportiv - escalada si baschet; - sectiunea comerciala - mini-restaurante amenajate pe strazile din apropierea teatrului. Atmosfera va fi completata de muzica de fanfara, traditii populare romanesti din sudul tarii, precum si spectacole de varietati.

Rafinament si stil la Vienna Music Film Festival

Intre 26 si 30 septembrie, in aceeasi Piata Enescu (linga Ateneul Roman), bucurestenii vor respira european in acorduri clasice: bijuteriile muzicale ale marilor compozitori vor fi interpretate live pe scena iar inregistrari video ale unor concerte memorabile vor incanta publicul, dupa lasarea serii. Conceptul initial, care are ca particularitate proiectiile open-air si concertele live, va fi imbunatatit in acest an prin amplasarea unei platforme, pe care spectatorii pot dansa.

Evenimentul este unic prin grandoarea amenajarii locului de desfasurare: o oaza de verdeata, o gradina inflorita, care sa aminteasca de atmosfera Vienei. In plus, cafenele, placinte, bere, covrigi, suveniruri, pictura si o atmosfera de exceptie - asa va arata VIENNA MUSIC FILM FESTIVAL, la Bucuresti.

Viena - Capitala lumii muzicale

Aici au trait „Regele valsului” Johann Strauss si „Principele lied - ului” Franz Schubert, Haydn, Beethoven, Brahms, Schonberg, Mahler si Wolfgang Amadeus Mozart. Muzica lor este interpretata zilnic la Viena - in ansambluri muzicale, sali de concerte, in multele palate ale orasului. Cu ocazia unui tur de oras sau vizitand locuintele conservate ale compozitorilor, precum cea a lui Mozart din spatele Domului Sf. Stefan, puteti la orice pas sa calatoriti pe urmele marilor genii muzicale. O experienta sonora si multimedia unica veti avea la Casa Muzicii.

Staruri internationale, precum Anna Netrebko si Rolando Villazon canta pe scenele lirice vieneze: Opera de Stat din Viena, Theater an der Wien - care pregateste luna de luna cate o premiera - si Volksoper. De asemenea, Opereta din Viena trezeste interesul publicului larg pe toate meridianele lumii.
Wiener Sängerknaben sunt si ei ambasadori muzicali ai Vienei, precum Filarmonica din Viena, orchestra de renume international, al carui Concert de Anul Nou din Sala Aurita a Musikverein este urmarit an de an de milioane de telespectatori.

Musical - uri de renume precum „Elisabeth“ sau „Rebecca“ sunt gazduite aici, conceretele pop si rock atrag mii de spectatori, publicul de jazz este intampinat cu numeroase concerte de gen, iar DJ - ii scenei vieneze sunt renumiti si cautati pe plan mondial.

“100, 1.000, 1.000.000 de povesti”, spuse la Teatrul Ion Creanga

Teatrul Ion Creanga organizeaza in perioada 6-13 octombrie, Festivalul International de Teatru pentru Copii “100, 1.000, 1.000.000 de povesti”, editia a III -a.
Organizatorii isi propun si in acest an ca, pe parcursul celor opt zile de desfasurare, sa ofere locuitorilor Bucurestiului o sarbatoare a teatrului pentru copii. Sectiunea spectacole, in cadrul careia vor fi invitate 12 teatre pentru copii din tara (Bucuresti, Gheorghieni, Iasi, Oradea, Ploiesti) si din strainatate (Coreea de Sud, Franta, Germania, India, Italia, Lituania, Rusia), va avea un caracter competitional. Juriul format din criticii de teatru Alice Georgescu, Doina Modola, Etoundi Zeyang, Graziano Melano, Trish Forde, va acorda urmatoarele premii: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru interpretare, Premiul pentru dimensiune interculturala, Premiul pentru regie, Premiul “Superbebe” - cel mai bun spectacol de teatru 0-3 ani.

Sectiunea spectacole-lectura va oferi publicului creatii ale dramaturgiei romanesti contemporane pentru copii, selectionate in urma unui concurs de dramaturgie organizat anul acesta de Teatrul “Ion Creanga“. In cadrul Festivalului International de Teatru pentru Copii, vor fi prezentate 5 spectacole lectura: “Cand jucariile spun pa!” de Sanziana Popescu, regia Atila Vizauer, “O poveste cu Bulbuc care intra in bucluc”, de Victoria Patrascu, regia Anca Puscas, “Legenda printului de roua“, de Monica Ergas, regia Constantin Dicu, “Povestea lui Fat Urat si a fasiilor de cer”, de Monica Patriciu, regia Silvia Ionescu, “Papuci Aurii, hoata povestilor“, de Adriana Popescu, regia Mihai Manolescu. Vor mai fi organizate workshop-uri de improvizatie sustinute de performeri din India, Italia, Irlanda, Romania, un colocviu de dramaturgie romaneasca pe tema “De ce nu scriu dramaturgii romani piese de teatru pentru copii?”. De asemenea, vor avea loc reprezentatii interactive in spatii neconventionale sustinute de trupa de animatori ARCUB. Nu vor lipsi lansarile de carte si expozitiile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.