Mai mult de 73% din familii aplica copiilor pedepse corporale, arata Raportul UNICEF Romania pe 2006 UNICEF Romania a dat publicitatii ieri un Raport privind situatia copiilor si a femeilor. Sunt analizate starea de sanatate, educatia si serviciile de protectie
Astfel, raportul arata ca rata mortalitatii infantile este mult mai mare in Romania decat in celelalte tari europene, iar ponderea copiilor nascuti prematur este crescuta. Analfabetismul atinge 10% din populatia scolara, iar pe strazile din tara vagabondeaza aproximativ 500 de copii.
In Romania, ratele mortalitatii infantile si sub cinci ani inca sunt mult mai mari decat in alte tari. Copiii au o medie a greutatii mai scazuta la nastere comparativ cu standardele internationale, iar ponderea nou-nascutilor prematur este mare.
Anemia la gravide si la copii intre 1-7 ani este mai ridicata in mediul rural. Date actuale ale UNICEF arata si o crestere constanta a numarului de persoane infectate cu HIV in randul tinerilor adulti, cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani. Potrivit raportului, cei mai afectati au fost heterosexualii. In crestere este si numarul pesoanelor infectate cu sifilis (44 de persoane la 100.000 de locuitori) si gonoree (11 persoane la 100.000 de locuitori).
17% din parinti nu cunosc rolul vaccinarilor
Raportul cuprinde si alte constatari ingrijoratoare in privinta cunostintelor, atitudinilor si practicilor parentale. Astfel, in jur de 17% din parintii din Romania nu cunosc care este scopul vaccinarilor, iar 44%, mai ales din mediul rural, dau apa nepotabila copiilor mici.
Mai mult de 73% din parinti recurg la metode disciplinare cu abuz fizic, pentru ai potoli pe cei mici. Rolurile traditionale in familie sunt respectate, iar tatii se implica foarte putin in cresterea copilului.
9.000 de copii pe an, abandonati in maternitati
S-a constatat ca partea cea mai mare a copiilor care intra in sistemul de protectie provin din copii abandonati in maternitati si in spitalele de pediatrie. Numarul acestora a fost in jur de 9.000 pe an in anul 2003 si tot atatia in 2004. De asemenea, se estimeaza ca, din cei 2.000 de copii ai strazii din toata tara, mai putin de 500 traiesc permanent pe strazile Bucurestiului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.