UE cere 48 de ore pe saptamana, dar sindicatele si patronatele spun ca va fi greu sa potoleasca setea de munca a romanilor
Necesitatea de a obtine venituri tot mai mari ii impinge pe oameni sa presteze ore suplimentare chiar si peste capacitatea proprie de munca. Fata de acest fenomen, Uniunea Europeana a reactionat ferm, impunand o limita de maximum 48 de ore pe saptamana a timpului lucrat efectiv. In Romania, insa, atat angajatorii, cat si liderii sindicali cred ca limita respectiva este in mod traditional depasita.
Orele suplimentare si joburile 'part-time>> au devenit, si in Romania, un fel de sporturi nationale. Salariile sunt in multe ramuri economice prea mici pentru a satisface nevoia oamenilor de a-si ridica standardele de viata, astfel ca romanii dornici de un trai mai bun prefera sa stea mai mult la serviciu sau sa se angajeze la o (alta) firma cu norma redusa.
Multi ignora faptul ca, obiectiv vorbind, munca in plus poate insemna reducerea, in timp, a capacitatii de concentrare si afecteaza viata particulara. De altfel, studiile publicate in ultima perioada trag semnale de alarma din ce in ce mai stridente in acest sens.
Dupa ce Uniunea Europeana a venit cu recomandarea limitarii timpului de lucru tocmai din aceste considerente, liderii angajatorilor si sindicatelor din Romania ne-au declarat ca sunt de acord, in principiu, cu maximul de 48 de ore, dar s-au aratat sceptici in privinta posibilitatii de aplicare efectiva a acestei noi reglementari europene. Principalul motiv ar fi acela ca in tara noastra nevoia de venituri mari este mult prea stringenta, iar Codul muncii e destul de permisiv pentru ca aceia care vor sa-si depaseasca limitele naturale sa munceasca legal, fie si in exces.
Ore suplimentare sau locuri de munca?
Intre a plati ore suplimentare salariatilor si a crea locuri de munca noi (acolo unde dezvoltarea firmei este atat de impetuoasa incat programul de lucru normal nu mai este de ajuns), Uniunea Europeana prefera cea de-a doua varianta.
De aceea, a limitat timpul de munca la 48 de ore pe saptamana, aceasta durata insemnand 40 de ore program normal plus un maximum de 8 ore suplimentare, cumulat saptamanal. La noi, crearea unui loc de munca nou este costisitoare, asa ca angajatorii prefera varianta orelor suplimentare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.