Pe zi ce trece, apetitul romanilor pentru carduri este in crestere, apreciaza specialistii de profil. Utilizat pana de curand doar pentru retragerea de numerar, obligati de faptul ca primeau salariul pe card, tot mai multi romani folosesc cardul pentru a-si plati cumparaturile.
Desi a inceput mai greu, Romania se afla in cea mai dinamica sub-regiune din Europa in ce priveste cresterile pe toate segmentele - numar de carduri emise, volum de tranzactii, locatii de acceptare, noi programe implementate.
In prezent, procentul de folosire a cardului de credit la comerciant este de 50% dintre operatiunile efectuate, a spus Denisa Mateescu, director pe zona sud-est europeana a MasterCard Europe. "In privinta utilizarii cardurilor la comercianti, lucrurile au mers destul de greu la inceput. Pana recent, Romania a fost o tara a cardurilor de debit. Este normal, avand in vedere lipsa de educatie financiara a romanilor, care nici macar nu auzisera de carduri. A trebuit sa se schimbe mentalitatea utilizatorilor, sa nu mai stea la cozi pentru a retrage bani de la bancomat si sa inceapa sa plateasca cu cardul. Acum, pe langa utilizarea la comerciant, deja constatam o dezvoltare a serviciilor oferite de banci si o mai buna intelegere a menirii acestui instrument financiar", a adaugat reprezentantul MasterCard. Pe langa schimbarea mentalitatii utilizatorilor, gradul de folosire a cardului la comerciant a crescut si datorita dezvoltarii comertului modern, lanturile de magazine de retail lansand carduri co-branded. "Magazinele de retail pot fi considerate o retea de distributie pentru carduri", spune Mateescu.
Card de credit vs credit de consum
Cum romanii sunt mari amatori de credite de consum, bancile s-au adaptat, adaugand cardurilor de credit facilitatea de plata "in rate". Specialistii din domeniu apreciaza ca tot mai multi doritori de credite se vor reorienta spre carduri. "Cardul de credit este o linie de credit la care ai acces oricand ai nevoie, pentru oricate cumparaturi, iar rambursarea este flexibila. Creditul de consum este aprobat pentru o singura tranzactie. Pentru un alt produs ai nevoie de alt credit", explica Mateescu.
Un alt avantaj al cardului de credit, este flexibilitatea in rambursare. Daca in cazul creditului de consum, returnarea sumei imprumutate se face in rate lunare, rambursarea anticipata fiind penalizata, banii imprumutati prin cardul de credit pot fi rambursati oricand. Se plateste doar o suma minima lunara. De asemenea, imprumuturile pe card beneficiaza de o perioada de gratie in care nu se percepe dobanda, perioada care la unele banci poate ajunge la 59 de zile. In ceea ce priveste dobanda pentru imprumuturile pe card, comparativ cu cea pentru creditul de consum, Mateescu spune ca, desi dobanda la creditele de consum pare mai buna, "este ca si cand ai aduna mere cu pere". Astfel, desi dobanda este mai mare pentru imprumuturile pe card decat pentru creditele de consum, pentru cei care vor sa returneze banii intr-o perioada mai scurta de timp, cardul de credit este mai avantajos.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.