In luna decembrie anul trecut, relateaza The New York Times, Rebecca Erbelnig, o tanara arhivista la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, a primit o scrisoare din partea unui fost angajat al serviciilor secrete ale Statelor Unite.

Acesta dorea sa doneze muzeului mai multe fotografii de la Auschwitz, pe care le gasisese in urma cu peste 60 de ani in Germania.

Rebecca Erbelding a acceptat cu nerabdare propunerea: desi Auschwitz este cel mai cunoscut lagar nazist, exista doar un mic numar de fotografii dinainte de eliberarea sa din 1945. O luna mai tarziu, muzeul a primit un pachet continand 16 cartoane cu fotografii lipite pe ambele fete.

Cercetatorii si-au dat seama imediat de semnificatia acestora: ce aveau in fata era un fel de album de familie infatisand vietile ofiterilor superiori SS de la Auschwitz, realizat de Karl Hocker, ordonanta comandantului lagarului. Fotografiile nu ii infatiseaza pe ofiterii lagarului in exercitiul functiunii, ci mai degraba in cursul unor momente domestice: un grup de ofiteri SS cantand impreuna acompaniati de un acordeon, Hocker impodobind pomul de Craciun, un cadru cu tinere femei din SS zburdand in timp ce barbatii se relaxeaza fara veste, in timpul unei pauze de fumat.

In total sunt 116 fotografii, prima datand din 21 iunie 1944, aratandu-i pe Hocker si pe comandantul lagarului Richard Baer, amandoi in uniforma festiva SS completa. Albumul contine de asemenea opt fotografii cu Josef Mengele, imfamul doctor implicat in experimente medicale crude si in selectia prizonierilor sositi in lagar. "Acestea sunt primele fotografii autentificate ale lui Mengele la Auschwitz", au declarat oficialii muzeului Holocaustului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.