Pentru motive temeinice, cetatenii romani pot cere la serviciile de stare civila schimbarea numelui si a prenumelui
Pentru schimbarea pe cale administrativa a numelui sau a prenumelui trebuie depusa o cerere motivata, insotita de copii legalizate dupa certificatul de stare civila, un exemplar din Monitorul Oficial Partea a III-a, in care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an.
Pe langa aceste acte, pentru persoanele casatorite care doresc sa-si schimbe numele de familie purtat in timpul casatoriei este nevoie de consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, iar persoanele divortate trebuie sa depuna obligatoriu sentinta de divort legalizata si ramasa definitiva.
Cei aflati in strainatate au nevoie de o procura speciala data la un notar public sau la Oficiul Consular Roman. Dosarul prin care se cere schimbarea numelui sau a prenumelui trebuie sa mai contina cazier fiscal si judiciar, precum si orice acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii.
Pentru copiii minori cererea de schimbare a numelui se face de catre parinti. Cand aceasta se face doar de catre unul dintre parinti e nevoie si de acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica, iar daca minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta. In cazul in care copilul a fost adoptat, pentru schimbarea numelui este nevoie de sentinta de adoptie definitiva si irevocabila.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.