Startul la pensiile private obligatorii a fost dat. De voie, de nevoie - doar sint obligatorii, se vor inscrie numai in acest an aproximativ trei milioane de romni. Si, din pacate, statisticile spun ca incet, dar sigur, ne transformam intr-un popor de pensionari

Astfel, daca in 2005, 16% din populatie avea virsta de peste 65 de ani, previziunile arata ca in 2020 procentul va ajunge la 30%. De altfel, Romania este singura tara din Europa unde numarul pensionarilor il depaseste pe cel al angajatilor. Si, se preconizeaza ca in 2050, la 145 de beneficiari de pensii vor exista 100 de persoane angajate. Iar tocmai numarul mare de pensionari a facut ca statul roman sa "paseze" problema pensiilor in "ograda" societatilor de asigurari. Reamintim ca, potrivit noului sistem, salariatii cu virsta intre 18 si 35 de ani sint obligati sa cotizeze la fondul privat de pensii. Trebuie precizat ca pentru angajatii cu virsta intre 35 si 45 de ani sistemul este facultativ. Totodata, cei care nu vor opta in urmatoarele patru luni pentru o societate de pensii private vor fi distribuiti aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii. Fiecare angajat va cotiza cu cite 2% din venitul brut, iar suma platita reprezinta o parte din contributiile aduse la sistemul pensiilor de stat. La virsta de pensionare, contribuabilii vor primi inapoi cel putin banii depusi minus comisioanele de administrare a fondurilor. Ca o noutate fata de vechiul sistem, in caz de deces, de suma respectiva vor beneficia urmasii celor care cotizeaza la fondul de pensii. Un avantaj al noului sistem ar fi ca va descuraja o "boala" veche a romanilor, este vorba de munca la negru. Legat de acest lucru chiar presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca persoanele care participa la sistemul privat de pensii nu mai pot alege munca la negru si nu mai pot accepta ca angajatorul sa le treaca pe cartea de munca un salariu mai mic decit cel real. Mentionind ca aceste contributii la sistemul privat de pensii se fac din salariul brut, Basescu a aratat ca este foarte importanta suma trecuta in cartea de munca drept salariu si i-a incurajat pe angajati care vor contribui la acest sistem sa nu mai accepte ca pe cartea de munca sa aiba un salariu mai mic decit cel pe care il primesc efectiv. El a adaugat ca Romania are un deficit consistent de forta de munca astfel incit intimidarea salariatului de care angajator nu mai functioneaza.

Capitalizare de peste 20 miliarde de euro

Potrivit autoritatilor, fondurile private de pensii din Romania vor ajunge, la data primelor plati, respectiv peste circa 20 de ani, la o capitalizare de cel putin 20 de miliarde de euro. "Nu se stie daca piata de capital romaneasca va putea sa ofere oportunitati de investitii pentru aceste sume", a afirmat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Potrivit lui Vosganian, la 1 ianuarie 2008 pensia medie va reprezenta 55% din salariul mediu net, dar in momentul inceperii platilor de la fondurile private de pensii raportul va creste la cel putin 80%. "Daca in 2020 salariul mediu net va depasi 1.000 de euro, putem spune ca la acea data nu vom mai avea o situatie ca astazi, de pericol al vietii de zi cu zi a pensionarilor", a spus Vosganian. In aceste conditii, oficialul apreciaza ca pasul spre pensii private poate fi asimilat atit cu incheierea perioadei de tranzitie a economiei romanesti, cit si cu trecerea de la populism la garantarea de catre stat a libertatii individului. "Statul se transforma din actor, din manager, din ofertant, in garant. Reforma inseamna diminuarea statului ca actor al pietei si intarirea statului ca garant", a mai spus Vosganian.

Materialele informative, prin posta

Arbitrul pensiilor private obligatorii a inceput de ieri, difuzarea clipurilor audio si video ale campaniei publice de informare privind pensiile private obligatorii, iar in cursul acestei saptamini va expedia materiale informative prin posta. "Saptamina aceasta avem materialele tiparite in ce priveste campania de publicitate", a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. CSSPP a semnat deja contractul cu agentia de publicitate Papaya Advertising si va difuza clipurile audio si video ale campaniei publice de informare privind pensiile obligatorii. Acestea vor fi difuzate pe posturile publice de radio si tv (Radio Romania si TVR1) in regim de campanie sociala, cu gratuitate la difuzare, intre orele 10-12 si 16-18. Restul campaniei va consta in expedierea de materiale informative tiparite catre aproximativ patru milioane de potentiali participanti la sistem, prin posta.

Pensii private in 30 de tari

Pensiile private obligatorii se regasesc in 30 de state ale lumii. Sistemul a fost aplicat pentru prima data in 1980 in Chile. Cel care l-a introdus este Jose Pinera, care ocupa in prezent functia de presedinte al Centrului International de Reforma a Pensiilor. Potrivit Ziarului Financiar, Pinera sustine ca in Chile, in 27 de ani de functionare a sistemului de pensii private, nu a fost pierdut nici un pesos din cauza fraudei sau a managementului prost. Din contra, spune el, participantii la sistem au obtinut un randament mediu anual de 10%. Pinera sustine ca pentru buna functionare a pensiilor private este nevoie de un sistem eficient de colectare a contributiilor si de o institutie de supraveghere a societatilor de pensii private competenta.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.