In Bucuresti sunt semnalizate doar iesirile spre alte localitati; cartierele sau obiectivele turistice trebuie descoperite pe cont propriu

Mai ales in Bucuresti, semnalizarea de orientare este o problema cronica - statiile de autobuze nu au harti ale traseului, pe strazi nu sunt indicate iesirile spre marile cartiere sau obiective turistice, casele nu au numere.
Pentru un turist, problemele incep de pe aeroportul Henri Coanda, unde lipsesc un centru turistic de informare si semnele care sa indice iesirea spre statia de autobuz.

Primaria Capitalei spune ca in patru luni o parte din aceste probleme vor fi rezolvate printr-o investitie de 5 milioane lei noi, care va incerca totodata fluidizarea traficului prin orientarea lui spre strazi colaterale.

Despre aeroporturi se spune ca sunt locurile in care nu te poti rataci, abundand in indicatoare, centre de informare si pliante cu harti. De unde vorba "semnalizat ca un aeroport" - cand vine vorba despre locurile bine semnalizate.

"Era sa ma ratacesc inca din aeroport"
Din pacate, in Romania problemele cu semnalizarea incep inca din aeroport. Nicolae Popa, cetatean neozeelandez de origine romana, spune: "Era sa ma ratacesc inca din aeroport. Eu eram la etajul superior si nu mi-am dat seama ca aeroportul e pe niveluri, asa ca o vreme m-am invartit pe acolo. Pana cand am ajuns intr-o zona gresita, pazita de un paznic care a urlat ce caut in directia aia. Cu el am avut noroc. L-am intrebat cum ies afara, in statia de autobuz, si el mi-a zis sa cobor pe niste scari si o s-o vad." Ce ar putea face insa un turist strain, care nu intelege limba romana? Greu de aflat; cel mai important, in opinia interlocutorului nostru, ar fi un punct de informare turistic in aeroport, de unde turistii sa primeasca informatii si pliante - cum se poate evada din aeroport, cum se poate ajunge la gara sau in autogarile importante, care sunt zonele turistice ale orasului si cum se poate ajunge la ele etc. Chiar ajuns insa in statia de autobuz, problemele unui turist nu iau sfarsit. "In statie nu exista o harta cu traseul expresului, ca sa stii unde te lasa - exista doar o ghereta cu o vanzatoare plictisita care vinde bilete si care nu stie limba engleza. Nu exista macar o tabla cu orele de venire si de plecare ale autobuzului. Or, ca turist strain incepi sa te impacientezi. si e pacat, pentru ca Bucurestiul are o retea de mijloace de transport in comun incredibil de bine pusa la punct - acopera tot orasul si nu astepti mai mult de 10 minute"


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.