Cele mai multe dintre institutiile statului nu sunt dotate cu echipamente care asigura curatenia corporala
Normele europene in materie de igiena in spatiile publice impun folosirea in toalete a sapunului lichid si a prosoapelor din hartie. Un studiu de specialitate arata insa ca putine institutii ale statului dispun de astfel de conditii, firmele private fiind cele care s-au conformat standardelor. Potrivit aceleiasi surse, numarul cazurilor de boli diareice acute (BDA) a ajuns la 8.609 cazuri in primele sase luni ale lui 2007, in principal din cauza ignorarii regulilor elementare de igiena.
Ignorarea regulilor de igiena in spatiile publice este una dintre cauzele principale ale contactarii unor afectiuni grave precum hepatita A, meningita sau bolile diareice infectioase acute. Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva a facut publice date potrivit carora in primele sase luni ale anului 2007, la nivel national,
s-au inregistrat 8.609 cazuri de boli diareice acute (BDA). Printre cauzele principale ale raspandirii bolilor diareice acute se numara insuficienta cunostintelor igienice elementare ale populatiei, nerespectarea igienei personale, dar si salubrizarea insuficienta a localitatilor.
Hepatita A este o alta afectiune din ce in ce mai raspandita, contactata in cea mai mare parte din cazuri in spatiile publice si aglomerate. Aceasta boala este un indicator precis al gradului de educatie igienica a populatiei. In anul 2004 s-au inregistrat 10.366 cazuri de imbolnaviri cu hepatita A la nivel national, in timp ce, in conditii de igiena sociala ridicata, frecventa imbolnavirii este de 1 la 100.000 locuitori pe an. In cazul unor tari cu nivel scazut de igiena, incidenta acestei boli poate fi chiar de 1.000 la 100.000 de locuitori pe an.
80% din cladirile de birouri, dotate corespunzator
Dintr-un studiu al companiei Paper Plus care se ocupa de produsele necesare mentinerii unei bune igiene corporale rezulta ca gradul de dotare a institutiilor cu facilitati de igiena specifice spatiilor publice este mai ridicat in mediul urban decat in cel rural. Acest fapt vine sa sublinieze gradul de informare a populatiei cu privire la acest aspect, mult mai ridicat la oras - 70 la suta, spre deosebire de sate - 30 la suta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.