Dupa cartea „No Logo“, vinduta in peste un milion de exemplare, canadianca Naomi Klein se concentreaza, in noul ei volum, asupra tratamentelor de soc pe care capitalismul le aplica in situatii de criza majora.
In ultimele zile, presa canadiana si cea britanica au publicat in exclusivitate primele fragmente din cel mai recent volum al jurnalistei canadiene Naomi Klein, „The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism“. Mecanismele prin care capitalismul exploateaza situatiile de criza, fie ca este vorba despre dezastre naturale sau despre razboaie devastatoare, sint luate la puricat in aceasta carte, din care nu lipseste nici subiectul fierbinte al „capitalismului fundamentalist“. Mai mult, Klein nu ezita sa se intrebe nici cum teroarea poate servi drept instrument al privatizarii masive. Jurnalista canadiana analizeaza in cartea sa toate aceste subiecte, pornind de la una dintre teoriile lansate de economistul american Milton Friedman si Scoala de la Chicago.

„Unchiul Miltie“, asa cum l-au numit adeptii sai, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, sustinea ca una dintre strategiile cele mai eficiente este „sa astepti o criza majora, dupa care sa vinzi bucati din statul afectat unor jucatori privati, timp in care cetatenii inca se refac dupa socul suferit“. Aceasta „doctrina a socului“ are la baza o idee foarte simpla: obtinerea unor „superprofituri“ de pe urma unor „megadezastre“. Acestea fiind punctele de plecare, Naomi Klein trece in revista citeva dintre cazurile istoriei recente, cind au fost aplicate aceste „tratamente de soc“ economic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.