Victimele cazurilor de malpraxis trebuie sa scoata din buzunar intre 1.000 si 4.000 de lei pentru expertiza
De la inceputul acestui an, la Comisia de Malpraxis a Autoritatii de Sanatate Publica Bucuresti au fost depuse 18 plangeri. Niciuna nu a fost solutionata. Motivul? Pacientii nu si-au dat acceptul scris pentru plata expertizelor medicale. Pana acum, numai doi medici si-au pierdut dreptul la libera practica. Primul pentru ca a sectionat penisul unui pacient, iar al doilea pentru abateri grave soldate cu moartea pacientului.
Doua operatii pentru aceeasi boala, in doar patru luni. Suferinda de o afectiune a coloanei vertebrale, o femeie de 54 de ani, din Capitala, a trecut prin spaime de nedescris, la unul dintre cele mai prestigioase spitale de urgenta bucurestene. Intr-o reclamatie depusa in aceasta luna la Colegiul Medicilor din Bucuresti, femeia sustine ca a fost nevoita sa apeleze la un al doilea chirurg pentru a 'repara>> o interventie chirurgicala esuata si tratata cu superficialitate de primul medic.
Imediat dupa externarea care a avut loc in 24 de ore de la operatie, pacienta a inceput sa se simta rau. „Durerile persistente de dupa operatie m-au determinat sa ma prezint din nou la medicul care m-a operat. El mi-a spus ca operatia arata bine: 'Nu sunt semne neurologice. Multumeste-i lui Dumnezeu ca nu ai paralizat. Logodeste-te cu patul pentru ca te-ai nascut cu aceasta coloana>>", ne-a povestit fosta pacienta.
A cerut o a doua opinie
Chinuita de dureri, femeia nu s-a resemnat si a apelat la un alt medic, din cadrul aceluiasi spital, care a operat-o cu succes. Convinsa ca primul doctor este vinovat de malpraxis, femeia a depus o plangere si la Comisia de Malpraxis din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica. Aici a aflat cu stupoare ca trebuie sa scoata din buzunar intre 1.000 si 4.000 de lei pentru plata unui expert desemnat de Comisie, pentru a stabili daca a fost sau nu malpraxis.
„Mi se pare abuziv faptul ca trebuie sa platesc aceasta taxa fabuloasa pentru a dovedi o nedreptate. Banii primiti pe concediul medical s-au dus pe medicamente si pe terapii de recuperare", spune femeia.
Dr. Alexandru Buzamet, presedintele Asociatiei Nationale a Asiguratilor si Pacientilor din Asigurarile Sociale de Sanatate spune ca aceste onorarii reprezinta o bariera in calea obtinerii despagubirilor. „Cei mai multi pacienti renunta la plangeri tocmai din cauza taxelor pe care le au de platit.
Consider ca legea a fost facuta pentru a asigura profituri imense firmelor care incaseaza asigurarile de malpraxis. Ce teama are un medic care nu este profesionist, din moment ce victimele nu-si pot permite serviciile de expertiza?", ne-a declarat medicul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.