Peste cinci sute de cadre sanitare se imbolnavesc anual de tuberculoza de la bolnavii pe care ii trateaza sau pe care ii investigheaza. La nivel mondial, sunt inregistrate anual aproximativ opt milioane de cazuri noi de TBC, dintre care 30.000 de cazuri sunt in Romania.

Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, a declarat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei, ca personalul din spitale este de sase ori mai expus infectarii cu bacilul Koch decat oricare alta persoana. Acesta s-a aratat foarte fericit de alegerea facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care a dedicat ziua de ieri comunitatii medicale implicate in lupta impotriva TBC, sarbatorind astfel milioane de vieti salvate de doctori in fiecare an.

"Apreciind ca in Romania se intregistreaza 30.000 de cazuri noi si recidive de TBC anual si ca rata de vindecare este de 80 la suta, se poate aprecia ca medicii au salvat cel putin 25.000 de vieti numai in 2004", a spus directorul institutului.
In tara noastra, incidenta globala a TBC, desi in scadere in ultimii ani, este totusi ridicata - 134,6 de cazuri la suta de mii de locuitori in 2004, fata de 142,2 la suta de mii de locuitori in 2002. La copii au fost inregistrate 1.442 de cazuri, incidenta fiind de 41,2 la suta de mii de locuitori.

Conform OMS, peste doua milioane de oameni mor in fiecare an din cauza acestei boli.
"Desi TBC este o boala curabila in peste 90% din cazuri, vindecarea ei depinde, in cea mai mare masura, de respectarea cu strictete a tratamentului prescris de medic", a adaugat profesorul Stoicescu.
OMS a ales aceasta data pentru sarbatorirea Zilei mondiale a TBC-ului pentru ca acum 123 de ani, la 24 martie, medicul Robert Koch prezenta comunitatii medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei.

Bacilul Koch se transmite prin aer

Tuberculoza este in primul rand o boala pulmonara si se transmite prin tuse, vorbire, stranut. "Orice om care tuseste mai mult de trei saptamani ar putea avea TBC si, de aceea, trebuie incurajat sa mearga la medic. Cu toate ca tratamentul este foarte eficace, TBC ramane a doua cauza de deces determinata de bolile infectioase, dupa HIV", a precizat profesorul Stoicescu.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.