Un regizor a declarat ca a rezolvat una dintre cele mai mari enigme din istoria artei

Pictura "The Night Watch" (Rondul de noapte) a lui Rembrandt a uluit cercetatorii timp de secole, datorita abundentei de indicii ascunse si mesaje codate, relateaza presa britanica. Se stia deja ca denumirea tabloului nu este cea de acum, ci ca panza se numea initial "Compania capitanului Frans Banning Cocq si a locotenentului Willem van Ruytenhurch".

Regizorul Peter Greenaway sustine in filmul sau "Nightwatching" ca pictorul a utilizat acel tablou pentru a da in vileag o conspiratie criminala impotriva celor din clasa conducatoare a Amsterdamului. Terminat in anul 1642, "Rondul de noapte" a fost comandat de catre militia locala care se dorea a fi imortalizata pe panza, apeland in acest scop la unul dintre cei mai mari pictori ai vremii. Potrivit filmului lui Greenaway, artistul a descoperit ca cel care era capitanul militiei a fost ucis si ca subalternii si colegii sai au aranjat ca asasinatul sa para un simplu accident din timpul unor exercitii de trageri.

De asemenea, "Rondul de noapte", sustine Greenaway, contine mesaje ascunse si ironizeaza militienii, insinuand ca unul dintre ei era gay, iar altul afemeiat. Prezenta din tablou a tinerei femei a uimit dintotdeauna istoricii de arta, insa acelasi Greenaway o identifica pe aceasta ca fiind vecina lui Rembrandt si fiica ilegitima a lui Rombout Kemp, unul dintre cei care apar in pictura. Aceasta fusese obligata sa lucreze intr-un bordel, iar faptul ca a fost inclusa in tablou doreste a scoate la iveala acest secret rusinos, este de parere regizorul.

Acelasi film intentioneaza sa rezolve si enigma saraciei pictorului. Rembrandt, foarte bogat si renumit in tineretea sa, a murit in saracie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.