In filme joaca rolul nevropatului complexat de femei. In realitate este un iconoclast care pune totul la indoiala, de la valorile familiei la eficienta psihanalizei.

„Crima si culpa sint ingredientele clasice ale unei drame“, declara acum citeva zile regizorul american Woody Allen cu ocazia lansarii la Festivalul de Film de la Venetia a ultimelei sale pelicule, „Cassandra's Dream“. Povestea tragica a celor doi frati (Ian McGregor si Terry Farrell) care ajung sa se urasca in urma unor incurcaturi financiare nu a impresionat critica. Insa Woody Allen a confirmat ca ramine fidel subiectelor cu bataie lunga. „Artistul din mine nu e interesat de evenimentele de pe glob sau de temele politice, care sint efemere. Sint atras de conflicte si sentimente general umane. Daca fac un film bun, va fi bun pentru totdeauna. Aceleasi tragedii si probleme vor persista si peste 5.000 de ani“, declara regizorul acum doi ani intr-un interviu din revista „Der Spiegel“.

Woody Allen vine pe lume in cartierul Brooklyn in decembrie 1935. Numele sau adevarat, Allen Stewart Konigsberg, trimite la originea sa idis. La virsta de trei ani vede la cinema „Alba ca Zapada si cei sapte pitici“, moment in care cade prada patimii cinefile. In ciuda mastii de inadaptat social pe care Allen si-o pune in comediile sale, copilaria sa a fost total diferita. Allen era printre primii selectionati in echipele de baseball sau de baschet, isi incinta colegii de clasa cu trucuri magice si exersa tot timpul la clarinet. In perioada adolescentei trimite ziarelor locale o serie de dialoguri comice si, spre surprinderea sa, redactiile il publica si chiar il platesc.

Succesul glumelor sale il anunta pe viitorul autor de scenete de cabaret. Dupa ce este exmatriculat pentru ca nu se prezinta la studiile de film si comunicare de la Universitatea din New York, incepind cu 1956, Allen scrie scenarii pentru programe de genul „Candid Camera“ sau „The Tonight Show“. In acelasi timp debuteaza ca actor de stand-up comedy, impresionind prin aluziile sale intelectuale, de la Shakespeare la „Madame Bovary“. Primul scenariu de film il scrie abia in 1965, pentru comedia „What's New, Pussycat?“, cu Peter O'Toole si Peter Sellers, coloana sonora raminind celebra datorita hitului omonim interpretat de Tom Jones.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.