Social 30 August 2007 01:00
Institutul National al Magistraturii realizeaza formarea initiala a viitorilor magistrati - judecatori si procurori , formarea profesionala continua a magistratilor in functie, precum si formarea formatorilor, in conditiile legii. Prima promotie a absolvit cursurile in anul 1992, insa doar din 1997 accesul in magistratura este conditionat de pregatirea in cadrul Institutului National al Magistraturii iar prima promotie a carei pregatire a fost de doi ani, promotia “Traian Ionascu”, a absolvit cursurile Institutului in anul 2002.


Pregatirea auditorilor de justitie pentru profesia de magistrat se bazeaza pe cunoasterea tendintelor si a evolutiei principalelor institutii juridice, inclusiv in dreptul comparat, avand in vedere mai ales dobandirea de cunostinte practice necesare pentru a deveni judecator sau procuror.
Institutul National al Magistraturii a elaborat programele de invatamant avand in vedere promovarea unei formari pe baze practice, fara a neglija aspectele teoretice, de natura a scoate in evidenta gandirea critica si de a accentua ideea de serviciu in folosul comunitatii pe care o reprezinta sistemul judiciar.In acest an, in perioada 30 august - 18 septembrie, se va desfasura la Bucuresti concursul anual organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Superior al Magistraturii, pentru admiterea in cadrul INM-ului a 240 de viitori magistrati.La concursul de admitere in magistratura au dreptul sa participe persoanele care indeplinesc cerintele prevazute in Legea nr. 303 din 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor astfel: sa fie cetatean roman, sa aiba domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu, sa fie licentiat in drept, sa nu aiba antecedente penale sau cazier fiscal, sa cunoasca limba romana si sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea acestei functii.Pentru ocuparea celor 240 de locuri de auditori de justitie (100 de judecator si 140 de procuror) se va da, cu siguranta, o lupta apriga tinand seama de faptul ca, anul acesta, s-au inscris la concurs 2.660 de absolventi de drept care spera ca vor intra in magistratura. Presedintele Institutului National al Magistraturii, Mihai Selegean, a declarat ca numarul de posturi scoase la concurs anul acesta este un numar record avand in vedere faptul ca, in ultimii ani, au fost aproximativ 180 de posturi in timp ce in alti ani au fost chiar 150 sau 120 de locuri. Concursul de admitere va incepe la data de 30 august, cand este programata proba scrisa eliminatorie, de tip grila, de verificare a cunostintelor juridice la materiile: drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal. Urmatoarea proba se va sustine la data de 11 septembrie, cind va fi verificat rationamentul logic al candidatilor, iar in perioada 12 - 18 septembrie acestia vor sustine interviuri.
Pentru admiterea in Institutul National al Magistraturii, candidatul trebuie sa obtina media generala de cel putin 7.
Rezultatele vor fi afisate pe 19 septembrie, urmand ca, in 20 si 25 septembrie sa se depuna si sa fie solutionate eventualele contestatii, rezultatele finale fiind cunoscute pe 25 septembrie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.