Social 30 August 2007 00:39
Bienala de la Venetia reprezinta pentru arta contemporana ceea ce Nobelul este pentru literatura sau ceea ce Oscarul si premiile de la Cannes sunt pentru film.

"Gandeste cu simturile - simte cu mintea" este motto-editiei din acest an, considerata plicticoasa de criticii care remarca lipsa lucrarilor socante ce faceau faima evenimentului.

Printre cele mai apreciate pavilioane nationale se numara cele ale Spaniei, Poloniei, Germaniei, Statelor Unite sau Braziliei, nici pavilionul romanesc netrecand neobservat de critici.

Curatorul celei de-a 52-a editii a Bienalei este criticul american si decanul scolii de Arte de la Yale, Robert Storr, aceasta fiind prima data cand expozitia are un curator american. Pana in 1995 aceasta prestigioasa pozitie putea fi ocupata doar de un curator italian, iar in 2005 a avut loc prima editie ai carei curatori au fost doua femei.

Potrivit traditiei, Robert Storr a avut mana libera in alegerea temei Bienalei si lucrarilor din expozitie, oprindu-se asupra titlului "Think with the Senses - Feel with the Mind. Art in the Present Tense", argumentata astfel: "De la Platon incoace, filosofii au impartit si compartimentat constiinta umana opunand mai mult sau mai putin explicit o facultate alteia: minte contra corp, ratiune contra neratiune, gandire contra simtire, intelegere contra intuitie, conceptual contra perceptual. (...) Arta sapa canalele care reconecteaza una la cealalta partile de constiinta care erau inainte segregate si izolate, inundand si umpland intregul ca o fertila delta fluviala. Gandeste cu Simturile - Simte cu Mintea se bazeaza pe convingerea ca arta este acum, asa cum a fost dintotdeauna, mijlocul prin care oamenii devin constienti de intregul fiintei lor. Ceea ce nu inseamna ca arta este o solutie magica pentru conflictele din natura noastra".

Desi unii critici au catalogat editia din acest an ca plicticoasa, lipsindu-i lucrarile socante sau scandaloase care au facut faima Bienalei, cei mai multi o considera o editie reusita, mai sobra si subtila - considera International Herald Tribune.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.