Social 29 August 2007 01:59
Se simte un tremur de ape intre cer si pamant. Soarele cuprinde marea, cladirile albe, impunatoare, strazile, plantatiile de maslini, chiparosi si lamai. Statui, fortarete, monumente, strazi inguste pavate cu piatra te cheama sa le descoperi.

La Corfu - cel mai mare oras medieval din Grecia - capitala insulei cu acelasi nume (Corfu sau Kerkyra, in greaca) -, o mana grijulie a inlaturat „perdelele” zbuciumatei istorii pentru a face loc miracolului: un paradis mediteranean topit in vraja muzicii, a imensitatii albastre, a culorilor.
Frumusetea aparte a locului vine si din varietatea stilurilor arhitectonice - un sumum de capitole ce amintesc de arta Venetiei, de triumful unor epoci care pastreaza amintiri culturale din Napoli, din Anglia, prin palatele construite in stil georgian, si din Franta, prin gradinile si pietele largi - amprenta a civilizatiilor care au trecut pe acest pamant binecuvantat de Dumnezeu. Poate ca aici a fost lacasul Zeilor.

Nu, nu urmarim un film documentar, ci o expozitie de pictura si grafica ce sta sub semnul calatoriei. „Itinerar grecesc” este titlul personalei, semnata de Claudia Popescu (pictor/scenograf) si inaugurata ieri la Galeria „Simeza” din Bucuresti. Pentru Claudia Popescu, Grecia cu Meteora, pe care le-a strabatut, recent, si albastrul intens de Corfu au o semnificatie aparte. Apa, cerul si lumina Eladei, dar mai ales lumea culorilor care populeaza orasul-capitala a insulei, vibreaza cu structura sa artistica si nu mai putin cu intensitatea cu care traieste albastrul in cautarea caruia strabate lumea. A „trait” din plin in invaluirea albastrului pe teritoriul dobrogean, l-a savurat la Balcic - fost teritoriu romanesc, apoi in Austria, Italia, Germania, Rusia, Iugoslavia, Turcia. Dar, poate, nicaieri nu i-a simtit pulsatia intima ca la Corfu. Asa incat - spune pictorita - se lasa condusa de freamatul si frumusetea locului pentru a-i face loc intre ramele tablourilor sale. In calatoria ei documentara, artista nu pierde niciun prilej si niciun moment al zilei fara sa imortalizeze pe panza sau fara sa schiteze pe hartie alte si alte „episoade” sau experiente cromatice, pe care le surprinde fie de la fereastra hotelului, de pe terasele sau din gradinile invadate de flori, maslini si lamai, sau de pe puntea vaporului.

Este, in fiecare din tablourile Claudiei Popescu, un dor navalnic de contopire cu clipa si atmosfera ce face corp comun cu visul sau, si o jubilatie cromatica de o acaparatoare dorinta de viata. Peisajele se succed caleidoscopic, in tresariri de vitraliu, fara a obosi retina; apoi, deschid nenumarate ferestre spre lumea de dincolo de ape, surprinsa scenografic de catre artista. Golfurile si vegetatia luxurianta care cresc direct din mare, fortaretele bizantine, Achillion - palatul de vara al imparatesei Elizabeta de Austria (Sissy) - Angelokastro, Pelekas, Kanoni, Gastouri o atrag cu forta unui magnet. Panza pare sa absoarba totul in acordurile unui dans pigmentat de verzuri diafane, siena arsa, alburi catifelate sau rosuri puternice. O simfonie plastica peste care plutesc istoria si legenda. Corfu deriva - se spune - din numele nimfei Korkira. Zeul marii, Poseidon, s-a indragostit de ea, a rapit-o si a dus-o in insula care se intinde de la nordul Marii Ionice pana la intrarea Marii Adriatice, si careia i-a preluat apoi numele. La Corfu, in Grecia, fiecare colt de strada, fiecare ochi de apa sau intinderea marii poarta cu sine, peste timp, surasul nimfei care „domneste” aici. Picturalitatea locurilor face, asadar, parte din mit.
Expozitia de la Simeza, al carei sponsor este Alexandrion Grup Romania, ramane deschisa publicului pana in data de 7 septembrie. II

Biografia artistica a Claudiei Popescu, absolventa in 1983 a Academiei de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, sectia scenografie, include 15 expozitii personale, cateva premii importante, printre care Premiul International de Pictura si Acuarela la a14- editie „Sinaide Ghi”, Roma si calatorii documentare in Europa. Lucrarile pictoritei se afla in colectii particulare din Romania, Italia, Austria, Germania, Norvegia, Israel, SUA si Canada.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.