Social 29 August 2007 00:14
Chitaristul grupului Queen este unul dintre autorii volumului „Bang! Istoria completa a universului“, aparut de curind la Editura Rao.

Prea putini sint cei care nu-l stiu pe Brian May, chitaristul pletos de la Queen. Mai putini sint insa cei care stiu ca, pentru a duce show-ul celor de la Queen mai departe, muzicianul a trebuit sa-si intrerupa studiile doctorale despre praful cosmic interplanetar, la Imperial College din Londra, ca participa sustinut la emisiunea de astronomie „The Sky at Night“ de pe BBC si ca de curind a obtinut titlul de doctor in astrofizica. Pasiunea lui May s-a concretizat intr-un volum de popularizare a stiintelor universului. Astronomul muzician a scris volumul impreuna cu Sir Patrick Moore, o somitate in domeniu cu sute de carti care sa-l recomande, si cu Chris Lintott, membru al Academiei Regale de Astronomie, care, atunci cind nu studiaza formarea stelelor, scrie pentru programul „Inelul Nibelungilor“ derulat de Opera Regala.

Cei trei au conceput o „Istorie completa a universului“ care indexeaza informatii pe cit de obscure, pe atit de clar expuse. Cele sapte capitole ale cartii ofera ipoteze si explicatii privind formarea si evolutia universului, aparitia vietii, nasterea stelelor si extinctia planetara: „In lucrarea de fata vom incerca sa spunem povestea universului cit putem de bine: incepind de la crearea lui, cu mult inainte ca Pamintul sa existe, pina in prezent si continuind cu viitorul, cind planeta noastra nu va mai fi nici macar o amintire. Sint multe lucruri pe care nu le stim si pe care nu le vom sti poate niciodata, dar am progresat mult de cind stramosii nostri au privit spre astre, asa cum facem noi azi, si s-au intrebat cine sint“, anunta autorii in prefata volumului.

Dincolo de cifre astronomice care indica distante imposibil de imaginat si perioade de timp ametitoare, istoria universului inseamna si istoria ipotezelor pe care oamenii le-au emis de-a lungul timpului, incercind sa elucideze lumea in care traiesc. „Bang! Istoria completa a universului“ porneste de la o ipoteza pe cit de onesta, pe atit de ofertanta pentru posibilitatile pe care le deschide: atita vreme cit acceptam lipsa certitudinilor, putem face presupuneri, care, o data ce trec proba experimentului, pot duce la progrese cuantificabile: „In mijlocul incertitudinilor, putem doar sa facem presupuneri inteligente. Poate parea hazardat, dar aceasta este, in esenta, metoda stiintifica. Pentru a explica un fapt observat, este presupusa o teorie, folosita pentru a face previziuni. Aceste previziuni pot fi verificate facind noi observatii. Daca previziunile se confirma, teoria este buna, daca nu, trebuie sa ne gindim mai bine“, avertizeaza autorii. „In capitolele urmatoare“, adauga ei, „vom folosi la constructia modelului nostru asupra istoriei universului teoriile care au rezistat cel mai bine cercetarii atente a astronomiei actuale“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.