Social 28 August 2007 00:41
Dupa o viata plina de filme-scandal, de riscuri si glorie, Festivalul de la Venetia implineste anul acesta 75 de ani, desi se afla doar la cea de-a 64-a editie, care va avea loc intre 29 august si 8 septembrie.

Dupa ce a trecut prin fascism, prin regimul democrat-crestin si perioada post '68, Festivalul a debutat in 1932, pe terasa hotelului Excelsior, la Lido di Venezia. Conceput de Giovanni Volpi di Misurata, presedintele Bienalei, Festivalul a conferit in trecut Leul de Aur celor mai mari cineasti din lume - Kurosawa, Rossellini, Tarkovski, Bunuel, Antonioni, Malle, Visconti, Godard. In 1991, Leul de Argint ii revine filmului “Hotel de lux”, in regia lui Dan Pita.

Festivalul de la Venetia implineste 75 de ani, desi se afla anul acesta doar la cea de-a 64-a editie, care va avea loc intre 29 august si 8 septembrie. Este o varsta frumoasa, petrecuta intre fascism, hegemonie a regimului democrat-crestin si perioada post - '68: filme-scandal, vise, risc si glorie, politica si societate, televiziune, farmec, imagini futuriste. Prima data, intr-o seara calda de iulie a anului 1932, pe terasa hotelului Excelsior la Lido di Venezia, straluceau decolteele si rochiile lungi din atlaz alb, bijuteriile si smokingurile. Inceputul Festivalului era in intregime monden si elitist. Festivalul fusese conceput de Giovanni Volpi di Misurata, presedintele Bienalei, mai ales pentru a prelungi sezonul marilor hoteluri pe plaja venetiana intretinand oaspetii cu o arta considerata o pseudo-arta, aproape un joc popular si amuzant, informeaza La Stampa.

Festivalul propagandei naziste

Foarte curand, Festivalul devine fascist. Goebbels si Mussolini au vizitat Festivalul. O atentionare din 1937 suna astfel: ''Pentru a evita refuzuri neplacute, in sala de proiectii vor avea acces numai ierarhii in uniforma, cu semnele distinctive ale gradelor''. Prezenta marilor actori italieni este comandata mai degraba decat recomandata. Alida Valli si Amedeo Nazzari sunt cuplul ideal, Luisa Ferida si Osvaldo Valenti sunt cuplul negru, familia De Filippo (Eduardo, Titina, Peppino) sunt trio-ul comic. Sahariana alba sau uniforma alba imaculata a Marinei militare sunt maximum in materie de eleganta. Cele mai mari premii, Cupele Mussolini, revin filmelor de propaganda. Timp de trei ani, 1940, '41 si '42 din cauza Razboiului mondial, “Mostra di Venezia” devine o manifestare exclusiv italo-germana. Palatul Cinematografiei de la Lido di Venezia este inima festivalului. Dupa razboi, in vara anului 1946, la Venetia, contele Elio Zorzi, din celebra familie a proprietarilor de pamant din Leucade, redeschide o “manifestare” de arta cinematografica. Dupa care Mostra revine, devenind democrat-crestina ca si Italia.

“Cinematografia trebuie restituita cineastilor”

In august 1968 Lido este asediat, ocupat de trei mii de politisti mobilizati impotriva contestatiei care incearca inutil sa blocheze Festivalul (“Cinematografia trebuie restituita cineastilor” era lozinca); ulterior, timp de cativa ani festivalul nu are loc. Dar contestatia si Italia care se schimba obtin ca Festivalul sa se transforme intr-o manifestare culturala, asa cum este de altfel la ora actuala (presedinti ai Juriului au fost nume celebre intre care Alberto Moravia, Italo Calvino, Umberto Eco). Premiul Leul de Aur, editia 1980, a fost acordat filmelor “Atlantic City” de Louis Malle, si “Gloria” de John Cassavetes.

“Venezia s-a cutremurat” in 1948

De-a lungul timpului, conflictele socio-culturale s-au mai atenuat lasand spatiu eventual unor conflicte de management. In 1948, proiectia filmului “Pamantul tremura'' de Luchino Visconti a avut loc pe fundalul unor urlete si fluieraturi exagerate: publicul monden, cel cu titluri nobiliare, era nemultumit de Visconti aristocraticul, acuzat ca si-a tradat propriile origini. Insa rolul cultural al Festivalului ramane esential. Leul de Aur in trecut a fost conferit celor mai mari cineasti din lume - Kurosawa, Rossellini, Tarkovski, Bunuel, Antonioni, Malle, Visconti, Godard.

De la Sergio Leone la istoria secreta a Festivalului

Cea de-a 64-a Mostra va aduce un omagiu westernului: de la Sergio Leone la marea retrospectiva a Istoriei cinema-ului italian. Pe 29 august in Sala Grande, in cadrul sectiunii Venezia Notte, va fi proiectat filmul “Pentru un pumn de dolari”, capodopera lui Sergio Leone, prezentat intr-o versiune restaurata integral. De asemenea Keira Knightley va conduce asaltul de la Lido: pe 29 august ea va fi prima diva care va debarca la Venezia, impreuna cu “Piratii din Caraibe”. La Mostra di Veneyia vor fi prezenti si George Clooney, Brad Pitt, Scarlett Johansson, Richard Gere, Charlize Theron, Tommy Lee Jones, Cate Blanchett, Fanny Ardant. Dintre actorii italieni vor fi acolo Asia Argento, Elio Germano, Fabrizio Gifuni si Giuseppe Lo Cascio.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.