Social 27 August 2007 23:03
Cine a crezut ca mortii sunt buni doar de pamant de flori sau de oale si ulcele din care, vorba poetului, “vor bea drumetii pe la hanuri”, s-a inselat amarnic. Mortii tranzitiei se pare ca sunt buni la toate si ca oricum ai lua-o sunt infinit mai utili decat pe vremea cand se incapatanau sa traiasca…

O constatare facuta din cand in cand, chiar si in termeni oficiali, pe cat de macabra, pe atat de adevarata. Doar in Bucuresti, de pilda, voci “carcotase” spun ca un lot consistent, de cateva mii bune de distinsi repauzati duc in spinare o cohorta de functionari publici cel putin la fel de distinsi care isi trag banutul bugetar de pe seama raportarii acestora forurilor superioare, dar, mai ales, financiare. Medicii de familie, de pilda, nu se dau in laturi ca macar din cand in cand sa prescrie celor dusi in lumea dreptilor retete compensate sau gratuite si tratamente costisitoare! In numele mortilor, medicii isi incaseaza sumele necesare de la Casa de Asigurari de Sanatate. Ca sa nu mai amintim de faptul ca adunati “bob cu bob”, tot ei, mortii saracii, de acolo, de pe lumea ailalta, au avut grija sa le faca, din capul locului, norma oamenilor in halate albe. Ca fara ei nu putini medici de familie ar fi reusit cu oarece greutate sa “prinda” numarul minim de asigurati de care aveau nevoie pentru a incheia contracte cu aceeasi Casa de Asigurari.

Asa stand lucrurile, putem spune, fara riscul de a gresi, ca mica atentie, plicul cu “o suta!”, pungulita de cafea, sapunul Rexona, parfumelul sau rimelul, daruite de pacienti _ care dupa buget, care dupa obraz - reprezinta apa de trandafiri fata de contributia celor trecuti in lumea dreptilor. Mai nou, mortii sunt invitati curtenitor sa-si faca analizele pentru a da posibilitate Guvernului Tariceanu sa cuantifice starea de sanatate a natiunii. Si nu doar sanatatea isi duce zilele de pe urma mortii. Regiile de transport nu au scapat nici ele aceasta nesperata oportunitate, asa ca morti-copti au sarit si ei pe... morti! Si nu degeaba. I-au cules, tot “bob cu bob” de prin scripte si i-au introdus pe listele beneficiarilor de abonamente gratuite sau reduse. In numele lor, regiile de transport in comun au cerut subventii de la primarii si evident ca acestea le-a onorat cu promptitudine solicitarea. Ca sub orice guvernare am trai, protectia sociala este mai sfanta decat insasi Constitutia, in momente de cumpana sau mai degraba bulibaseala prin care trecem, dar mai mai ales in preajma alegerilor. Asa ca, impartial ca tot romanul, viu sau mort de esti, beneficiezi de oares'ce protectie sociala.

Lucrurile se regasesc ca trase la indigou si la cantina de ajutor social, si la somaj si la pensii si in general prin orice locsor bugetar unde un viu se poate substitui unui mort intr-o oarece facere de bine. Nu mai conteaza ca esti vioi ca un cintezoi sau zaci cu floare-n gura. Oricum ai fi, iata, mergi gratis cu tramvaiul, inghiti medicamente compensate, faci analize, impachetari cu namol, concedii la Sovata, dansezi la balul varstei a treia, mananci fasole cu carnati de Ziua Nationala si portocale de Craciun! Tragand cu ochiul pe la ce fac slujbasii statului, omul de rand nu avea cum sa nu profite si el macar un pic de pe urma acestei gaselnite. Asa ca si-au adjudecat si ei propriii morti si i-au scos la inaintare. I-au eternizat in posturi de titulari de contracte - la intretinere, la apa, gaze, curent, gunoi si tot asa.

Dupa le-au pus in carca datoriile la zi, dar mai cu seama cele istorice, si-au vazut de treaba. Si cand a venit ziua scadentei, ca nu se putea sa nu vina, institutiile pagubite s-au trezit ca se lupta in instanta cu niste... morti. De la care poti scoat e cel mult banutii pusi in mana drept vama la trecerea spre taramul lui Hades. Dar toate astea sunt doar vorbe, asa ca sa ne treaca vremea si odata cu inserarea poate si canicula. Batalia pe mortii tranzitiei devine razboi in toata regula o data cu declansarea alegerilor, fie ele europarlamentare sau comunale, desi cu fiecare astfel de moment oficialii ne asigura ca listele au fost reactualizate si ca decedatii au fost pusi acolo unde le este locul. Dar, vorba unui functionar de la evidenta populatiei, oricat i-ai numara tot mai scapa unul... Un mort infinit mai de folos decat pe vremea cand se incapatana sa traiasca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.