Cei mai buni specialisti romani s-au adunat ieri la Administratia Nationala de Meteorologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei. Dar atmosfera n-a fost nici pe departe una festiva, ci mai degraba incrancenata, din cauza vestilor proaste pe care ni le-au dat oamenii de stiinta. Si totul vine de la incalzirea climei la nivel global, ca efect al poluarii. S-a dat un exemplu elocvent, aratandu-se ca timp de mii de ani atmosfera terestra s-a incalzit cu 0,7 grade Celsius. In schimb, numai in ultimul secol, incalzirea a fost de 0,6 grade.

Cele mai pesimiste scenarii creionate de specialisti arata ca in urmatorii 100 de ani cresterea temperaturii globale va fi cu mult mai accentuata, ajungandu-se la un plus de pana la cinci grade Celsius, fata de nivelul actual. Acest lucru va duce la inmultirea catastrofelor naturale, precum inundatiile, tornadele, incendiile spontane de padure sau transformarea campiilor manoase in desert.

Cazul "Facaeni a fost doar inceputul

Prima tornada care a cazut pe capul romanilor a fost consemnata la 12 august 2002. "Cercetarile ulterioare au confirmat faptul ca a fost o tornada", a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. Furtuna deosebit de puternica s-a format la acea data in Bulgaria si a trecut apoi prin Romania, Ucraina si Republica Moldova.

Coloana de aer care a facut legatura intre cer si pamant, pe care taranii romani din comuna Facaeni au comparat-o cu un "sarpe" sau cu o "palnie", a maturat totul in calea ei, de la camioane si stalpi din beton, pana la acoperisurile caselor si animale. Dar in Romania au mai aparut si asa-numitele trombe, care sunt tot niste "palnii", insa acestea "tasnesc" din apa, cum s-a intamplat la Gura Portitei, in judetul Constanta, tot in 2002. In toamna anului trecut s-a mai format o tornada in apropiere de Cluj-Napoca. Nu a fost afectata nici o asezare umana, ci doar o padure, unde copacii au fost culcati la pamant dupa un "desen" circular. Meteorologii atrag atentia ca tara noastra va mai fi lovita de tornade, mai ales in sud-est.

Campiile vor ajunge desert

Clima devine tot mai "fierbinte" si in Romania, dupa cum au constatat specialistii. In ultimul veac s-a remarcat cresterea temperaturii medii anuale cu 0,3 grade. Aceasta este statistica pe toata tara, dar in sudul Romaniei este o diferenta majora, pentru ca aici cresterea este de 0,8 grade Celsius. Astfel, cei din nord vor fi loviti de inundatii, in timp ce locuitorii din sud vor avea parte de seceta.

Daca e sa facem un "tablou" al vremii, se poate spune ca vom avea ierni umede si veri secetoase. Pentru agricultori va fi foarte greu, estimandu-se ca productia agrara se va reduce cu 25% fata de nivelul actual, avand in vedere ca 80% din suprafata arabila va fi afectata de lipsa precipitatiilor. Pe de alta parte, nu e suficient ca in ultimii 15 ani romanii si-au taiat singuri padurile. De acum inainte, e posibil ca arborii sa dispara si pe cale naturala, din cauza incendiilor spontane, in timpul verilor uscate si toride. In plus, campiile manoase vor face loc desertului. Cele mai vulnerabile zone vor fi sudul Moldovei, estul Baraganului si nordul Dobrogei.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.