Social 25 August 2007 01:11
In primele doua episoade ale serialului "Crime comuniste cu circuit inchis", "Adevarul" a prezentat cazul Foris - o crima comunista "la patru maini" - si cazul "Patrascanu", un ministru comunist al justitiei – arestat, anchetat, asasinat. Prezentam azi un caz aparte: cazul Ana Pauker. Mai precis, cum a scapat principala rivala a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej de glont.

Ana si Marcel Pauker au facut parte din elita celebrelor cupluri de taina ale comunismului. Alaturi de alte cupluri celebre: Alexandru si Vanda Nicolschi, Alexandru si Stela Moghoioros, Iosif si Liuba Chisinevschi, Miron si Sulamita Constantinescu, Ana si Sorin Toma Alexandra Sidorovici si Silviu Brucan.

In anii '50, tot atatea nume celebre, tot atatea legende. Toate, mai ales doamnele/tovarasele, sub zodia Anei. A tovarasei Ana. Un Stalin cu fusta. O doamna de fier a Romaniei. Chiar "Imparateasa", „Imparateasa rosie" i s-a spus acelei femei carismatice, care, in anii '50, a fost printre putinii lideri comunisti aparuti pe coperta prestigioasei reviste americane "TIME".

Ana Pauker, un "Stalin cu fusta"

Asa i se spunea in epoca: un Stalin cu fusta. Multi spuneau ca, de fapt, ea, Ana Pauker, "tovarasa Ana", cum ii spuneau chiar si cei din familie, conducea Romania in anii '50. A fost activista comunista evreica, agenta a Uniunii Sovietice si fruntasa a Partidului Comunist Roman.

Pe numele ei real Hannah Rabinsohn, s-a nascut la Codaesti, judetul Vaslui, intr-o familie de evrei ortodocsi saraci. Bunicul ei a fost rabin. In timp ce fratele ei mai mic, Zalman, a devenit sionist, din 1915, Ana, "tovarasa Ana", a trait pasional "comunismul" cel mai autentic. Cu clandestinitatea sa si valurile de arestari, cu tot.

„Imparateasa rosie“, doamna de ...

A fost iubita si a iubit. A avut sase copii: patru de la doi barbati si alti doi, infiati. Multi memorialisti si chiar lideri ai Securitatii au spus, in timp, ca, de fapt, in ce priveste controlul politicii partidului comunist din Romania, "Ana Pauker cu gruparea ei trimisa de la Moscova luau decizii", iar "Bodnaras nu putea decat sa se comporte ca atare".

In anul 1922 a fost arestata impreuna cu sotul sau, Marcel Pauker, pentru activitati politice, si, dupa ce au fost eliberati, au plecat in exil in Elvetia. De acolo a plecat in Franta, unde a devenit instructoare a Kominternului si s-a implicat in miscarea comunista din Balcani.

La intoarcerea in Romania a fost arestata in 1935 si judecata impreuna cu alti conducatori ai PCR, intre care Alexandru Moghioros si Alexandru Draghici.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.