Social 25 August 2007 00:30
Primariile vor fi obligate sa asigure fonduri pentru bursele elevilor. Si asta pentru ca Ministerul Educatiei a hotart ca, prin Legea invatamntului scolar, cheltuielile cu bursele sa se faca „de la bugetele locale“. n opinia mai multor inspectori de specialitate, elevii si pot lua adio de la acest sistem de recompensare, pentru ca autoritatile locale nu vor avea bani pentru un asemenea „lux“.

Primariile vor fi obligate sa asigure fonduri pentru bursele elevilor. Si asta pentru ca Ministerul Educatiei a hotarat ca, prin Legea invatamantului scolar, cheltuielile cu bursele sa se faca „de la bugetele locale“. In opinia mai multor inspectori de specialitate, elevii isi pot lua adio de la acest sistem de recompensare, pentru ca autoritatile locale nu vor avea bani pentru un asemenea „lux“.

In proportie de 20-30% din populatia scolara existenta avea asigurata o forma de intretinere in invatamant, prin sistemul burselor sociale si de merit. In privinta asigurarii cheltuielilor necesare pentru acest capitol de finantare, Ministerul Educatiei a dispus, prin proiectul Legii invatamantului scolar, ca acest lucru sa intre in responsabilitatea absoluta a autoritatilor locale. Mai exact, primariile vor fi nevoite sa asigure finantarea burselor din fondurile proprii. Astfel, la articolul 111, alin. 8, citim negru pe alb: „Finantarea complementara cuprinde urmatoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli de capital; cheltuieli cu finantarea/cofinantarea unor programe nationale de reabilitare a infrastructurii scolare; cheltuielile cu bursele elevilor; cheltuielile cu subventionarea cantinelor si internatelor scolare; cheltuielile pentru finantarea unor programe nationale de sprijin al elevilor; cheltuieli pentru asigurarea facilitatilor legale acordate elevilor si cadrelor; cheltuieli pentru concursuri sociale si activitati educative“. In continuare, autorii documentului ne lamuresc ce inseamna si cine se ocupa de finantarea complementara a unitatilor de invatamant. Urmatorul aliniat (9) precizeaza: „Finantarea complementara se face de la bugetele locale, in raport cu necesitatile unitatii de invatamant scolar de stat, la propunerea acesteia, si se prevede, dupa caz, in bugetul propriu al comunei, orasului, municipiului, sectoarelor municipiului Bucuresti, al municipiului Bucuresti si, respectiv, al judetului“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.