Social 21 August 2007 02:15
Cercetarile efectuate in ultimii ani au scos la iveala faptul ca oamenii mananca mult si in general carne, iar cei care sunt vegetarieni se otravesc cu ingrasamintele folosite la cresterea plantelor

Ultimele statistici arata ca oamenii care se hranesc mai ales cu plante sunt mai slabi, au tenul mai curat si au un randament intelectual aparent mai mare. Medicii spun insa ca, pe termen lung, lipsa proteinelor din alimentatie provoaca boli grave, ce pot aparea oriunde in organism.

Cand spunem "vegetarieni" ne referim la oamenii care nu mananca niciodata carne, oua sau produse lactate. Dar, in realitate, rareori persoanele inregimentate acestui stil de viata sunt chiar atat de exclusive.

Cei mai multi vegetarieni accepta sa consume oua si produse din lapte, iar unii accepta chiar si carnea de peste sau fructele de mare. Conform unui studiu publicat recent de revista "Nature", acestia din urma sunt - de fapt - cei mai sanatosi.

Exista oameni care se hranesc numai cu cereale si fructe si care cred sincer ca omul trebuie sa se hraneasca precum maimutele, ca sa fie in acord cu natura corpului sau animal. Dar niciunul dintre ei nu exceleaza ca inteligenta. Motivul?

Lipsa proteinelor si a grasimilor nesaturate impiedica buna functionare a celulei in general si a celei nervoase in special. In plus, plantele de azi nu mai contin ceea ce contineau odinioara, atat din cauza saracirii solurilor, cat - mai ales - din cauza chimicalelor (pesticide, ingrasaminte) cu care sunt tratate.
Exista si ceilalti, care se declara de la ei putere "carnivori", dar acestia sunt de regula obezi, sufera de ficat si de rinichi, sau sfarsesc "prin a deveni diabetici sau cardiaci, din cauza excesului de substante nutritive pe care il presupune un regim alimentar bazat pe cantitati mari de proteine. Concluzia nu poate fi decat una singura: corpului uman nu-i plac extremele si de aceea nu este perfect sanatos decat atunci cand e hranit corespunzator.

"Corect" din punct de vedere alimentar

1. Conform studiilor facute intr-o clinica ce lupta impotriva obezitatii din Boston, Statele Unite, un regim alimentar corect pentru omul modern contine, in mod necesar, cantitati mici de alimente. Prin urmare, e foarte important sa nu mancam la nicio masa pana cand apare senzatia de satietate.

2. Amestecul facut din zeci de alimente diverse este mai putin hranitor decat o masa la care se mananca trei-patru (cel mult sapte) tipuri de mancare. Alegerea acestora trebuie sa fie facuta in asa fel incat sa nu consumam, la aceeasi masa, produse care se exclud din punct de vedere chimic. Astfel, evreii niciodata nu consuma, in aceeasi zi, produse lactate si produse din carne. Talmudul le recomanda "zile" de carne si "zile" de lapte.

Multa vreme nu a existat o motivatie stiintifica a acestei excluderi traditionale, dar studiile facute la Boston au confirmat pe deplin obiceiul lor. Conform experientelor, in timpul procesului de digerare a produselor lactate, sistemul digestiv e plin de anumite tipuri de enzime care "ataca" proteinele din carne si formeaza impreuna niste nitriti imposibil de digerat, ce otravesc intai ficatul si apoi intreg organismul.

3. Mestecatul prelungit si consumul hranei in conditii placute sunt de asemenea conditii importante. Mestecatul mai mult timp al unei inghitituri reduce cantitatea de alimente consumate in timpul obisnuit al mesei. O conversatie placuta si pauzele mari intre inghitituri ne pot ajuta suplimentar in acest sens. Starea psihica de bine este insa factorul esential.

Americanii spun ca, daca la o masa doua persoane se cearta, hrana devine otrava pentru ambele, dar si pentru toti cei din jur. Ora in care ne hranim este pentru creier un moment placut, cand el primeste o portie importanta de serotonina, produsa la gandul acestei placeri. Cand suntem fericiti, tot mecanismul digestiv functioneaza perfect. Si, dimpotriva, la cea mai mica indispozitie, fluidele implicate in procesul digestiei se deregleaza (multi cunosc senzatia de greata provocata de teama de dinaintea unui examen, de pilda) si ar fi mult mai bine sa renuntam complet la o masa daca, dintr-un motiv sau altul, ne-am suparat.

4. Siesta dupa masa nu trebuie sa fie eliminata. Multi oameni, care au auzit din multe surse ca e bine sa faci miscare, gresesc in acest punct. Cu un elan demn de fapte mai marete, ei se avanta in plimbari obligatorii dupa masa si se lauda la toata lumea ca numai asa e corect. Dimpotriva, studiile stiintifice spun cu totul altceva.

Toate animalele se "odihnesc" dupa masa si exista un motiv chimic pentru acest comportament.
Crecetatorii au dovedit ca in timpul mersului sistemul endocrin se mobilizeaza si produce tironina, un hormon care "ataca" grasimile stocate si le transforma in energie, necesara pentru hranirea muschilor. Desi, aparent, mersul ar putea consuma glucidele care tocmai au fost introduse in organism in timpul mesei, in realitate, doua procese importante se suprapun: consumul si stocarea.

Hormonii eliberati pentru transformarea glucidelor abia consumate in grasimi se "contrazic" cu cei care vor exact invers, iar efectul este o stare de nervozitate si disconfort, foarte daunator pe termen lung.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.