Social 17 August 2007 12:18
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca pachetul de servicii medicale de baza, minimale si facultative va fi stabilit in urma unei dezbateri publice. Aceasta masura a fost adoptata ca urmare a faptului ca lista cu servicii medicale de care beneficiaza asiguratii este prevazuta in contractul cadru, dar nu precizeaza concret de cate analize de acelasi fel poate beneficia un asigurat pe parcursul unui an.

Noutatea pachetului de servicii medicale de baza sau minimale, va consta in stabilirea proportiei serviciilor la care are acces un asigurat, deoarece pana acum, desi teoretic trebuiau sa fie asigurate anumite servicii medicale, nu se intampla asa.

"Nu se acorda tot pachetul de servicii medicale asa cum se spune. Avem de exemplu analiza de sange pe un anumit domeniu. Va trebui sa stabilim, in functie de fondurile de care dispunem, cate astfel de analize putem face intr-un an", a explicat Nicolaescu, citat de NewsIn.

Ministrul s-a plans ca timp de un an a asteptat parerea Colegiului Medicilor cu privire la pachetul de servicii medicale la care are acces un asigurat, insa acest organism nu s-a pronuntat in acest sens, iar dezbaterea publica a pachetului va avea loc pana in data de 15 septembrie.

Ministrul a adaugat ca incepand cu luna octombrie, documentul care stabileste pachetul de servicii medicale ce vor fi acordate populatiei va intra in vigoare.

Stabilirea pachetului de servicii medicale de baza, a unor protocoale medicale, a unei liste noi de medicamente compensate si o politica noua de calculare a preturilor la medicamente sunt cateva dintre directiile de actiune pentru continuarea reformei sanitare, conform Ministerului Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu considera ca pentru cresterea performantei sistemului de sanatate romanesc reforma trebuie continuata prin opt directii de actiune: stabilirea pachetului de servicii medicale de baza, stabilirea de protocoale medicale terapeutice, a unei noi liste de medicamente gratuite, o metodologie noua de calculare a preturilor la medicamente, rationalizarea serviciilor de sanatate, realizarea de investitii majore, informatizarea integrata si descentralizarea sistemului de sanatate.

Pachetul de servicii medicale de baza supus dezbaterii publice este gandit, potrivit ministerului Sanatatii sa fie echitabil pentru toti cetatenii si sa contina servicii de sanatate diverse: servicii de preventie, asistenta medicala curativa ambulatorie si spitaliceasca, servicii de reabilitare, servicii de ingrijiri la domiciliu, servicii paraclinice ambulatorii, asistenta de medicina dentara, prescriere de medicamente in ambulator, dispozitive medicale, transport medical.

Ministerul considera sa este importanta si realizarea unor protocoale medicale de trimitere si facilitare a accesului la medicul specialist, protocoale si ghiduri de diagnostic si tratament si ghiduri de buna practica medicala. In plus, ministerul a anuntat si ca doreste o lista noua de medicamente compensate si gratuite care sa asigure necesarul de medicamente pentru efectuarea tratamentelor prescrise in cadrul fondurilor sistemului de sanatate si o metodologie noua de calculare a preturilor la medicamentele regasite in Catalogul National de Medicamente din Romania (CANAMED). Potrivit ministerului, intentia este de a obtine preturi mai mici pentru toate medicamentele vandute prin farmacii, cu sau fara prescriptie medicala, dar si o utilizare a fondurilor publice mai eficienta.

Ministerul doreste de asemenea, rationalizarea serviciilor de sanatate prin mecanisme non-financiare adica promovarea preventiei, cresterea rolului asistentei ambulatorii si a serviciilor de laborator ambulatorii, incurajarea spitalizarii de zi si eficientizarea spitalizarii continue, dar si prin mecanisme financiare, adica alocarea riguroasa a fondurilor intre diferitele tipuri de asistenta medicala, protectia persoanelor cu nevoi speciale (copii, gravide, varstnici cu venituri sub venitul minim), responsabilizarea asiguratului prin participarea financiara a acestuia prin modalitati de co-plata sub forma unei taxe fixe per vizita la medic, zi de spitalizare, prescriptie compensata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.