Social 15 August 2007 00:57
Peter Antoniac, profesor asociat la Universitatea din Oulu, Finlanda, si-a imaginat un telefon mobil cu tastatura si ecran proiectate, virtual, in palma utilizatorului, pe baza „realitatii augmentate" .

La prima vedere, nimic deosebit. Individul pe care-l urmaresti cu coada ochiului se opreste la un moment dat, scoate din buzunar o pereche de ochelari, si-i fixeaza pe nas si intinde palma mainii stangi in fata ochilor. C-un deget de la cealalta mana se plimba pe suprafata palmei, insistand din loc in loc. La un moment dat, l-auzi: „Alo, Paul? Vezi ca intarzii". Isi strange palma si incheie conversatia.

Science-fiction? Nici pe de parte. In cinci ani am putea sa avem telefoane mobile cu tastatura in palma, potrivit proiectului la care lucreaza romanul Peter Antoniac si finlandezul Petri Pulli.

Intr-o vreme in care romanii cautau sa se scuture de povara anilor „de aur", sa se dezmeticeasca si sa-si caute un rost, Peter Antoniac, student in anul II la Facultatea de Automatica si Calculatoare, din cadrul Politehnicii, dadea nas in nas cu internetul si-si planuia sa aduca lucruri noi in materie de procesare, de retele de calculatoare.

„Din anul II de facultate, am fost implicat in cercetare, dat fiind ca exista un laborator de procesare a semnalelor (DSP), in cadrul Facultatii de Electrotehnica. Foarte dotat, laboratorul era printre putinele locuri la acea vreme care aveau acces la internet, pot sa spun, deci, ca 'am fost conectat>> la Internet inca din 1993".

„Trebuie sa plec, ca sa-mi continuu visul"

Diploma de licenta, de studii aprofundate, diferite proiecte de software, cativa ani petrecuti la o firma de birotica si calculatoare, instalarea mai multor servere de internet pentru mai multe catedre din Politehnica bucuresteana... Ceva insa nu mergea. „Cred ca hotararea de a pleca am luat-o in 1996-1997 cand, data fiind situatia politica si economica stagnanta, am decis, intr-o dupa-amiaza de vara, venind de la facultate, ca trebuie sa plec din tara pentru a-mi continua visul.

Norocul a facut ca in acea perioada sa aflu de la mentorul meu, profesorul Aurelian Stanescu, de posibilitatea de a lucra la un institut de cercetare din Finlanda - VTT Electronics". A plecat mai intai pentru patru luni, pe un proiect european de cercetare, iar in ianuarie 1999 s-a mutat cu totul in orasul finlandez Oulu, acceptat fiind ca doctorand la universitate si primind o bursa de studii din partea Academiei Finlandeze pentru o perioada de patru ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.