Social 15 August 2007 23:23
Poate suna pretios, dar realitatea a aratat la ultimele editii ale Festivalului „Enescu" ca Sala Palatului, cu cele 4.000 de locuri ale ei, poate deveni neincapatoare pentru amatorii de muzica clasica, chiar daca are probleme de acustica ce inca nu au putut fi rezolvate.

Oricine tine la „onoarea lui de meloman" nu va lipsi de la deschiderea festivalului, din seara de 1 septembrie, ora 20, cand, in compania Orchestrei Operei Nationale din Bucuresti, dirijor Gheorghe Costin, se vor perinda pe scena, intr-un reprezentativ concert de arii din opere, solisti care au mentinut celebritatea scolii romanesti de canto in ultimul deceniu, dintre acestia amintindu-i pe Nicoleta Ardelean, Anda Louise Bogza, Roxana Briban, Cellia Costea, Elena Mosuc, Robert Nagy, Adina Nitescu, Carmen Oprisanu, Alexandru Agache, stefan Ignat, George Petean etc.

Concertele simfonice principale ale festivalului sunt programate la ora 19.30, iar primul va avea loc in 6 septembrie, fiind sustinut de Orchestre de Paris si Christoph Eschenbach (ca si cel din 7 septembrie), avandu-i ca solisti, primul pe Steven Isserlis in Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra in si bemol minor de Enescu, iar al doilea pe Pinchas Zukerman in Concertul pentru vioara si orchestra nr. 1 de Max Bruch. in cele doua seri se vor mai canta suitele simfonice Iberia si Marea de Debussy si respectiv Simfonia a IX-a "Din lumea noua" de Dvorak.

Un alt concert pe care vi-l recomandam este cel al Filarmonicii "George Enescu" din 12 septembrie, cu Michel Plasson dirijor si Nelson Freire la pian. Din 13 septembrie nu ar trebui sa mai ratati nimic, pentru ca, fie repertorial, fie prin interpretare, fie din ambele puncte de vedere, se anunta o serie de concerte remarcabile. Simfonia a VIII-a de Mahler deschide seria chiar pe 13 septembrie cu Filarmonica din Dresda si Corul National al Spaniei, dirijor Raphael Fruhbeck de Burgos. Cu aceeasi orchestra evolueaza a doua zi Dan Grigore, care ne promite o versiune personala a Concertului nr. 2 pentru pian si orchestra de Rachmaninov, seara urmand sa se incheie cu drama lirica a lui de Falla La vida breve.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.