Social 15 August 2007 22:53
Pina la sfirsitul lunii august, la Clubul Taranului Roman vor avea loc proiectii de filme documentare care investigheaza de la fotbal versus politica pina la subculturi japoneze.

Dupa „Best of AstraFilm Festival“, selectia unora dintre cele mai bune documentare prezentate la editia de anul trecut a Festivalului de film documentar si antropologie vizuala de la Sibiu, Muzeul Taranului Roman aduce la Bucuresti o noua doza de filme din cadrul festivalului. Programul Cinemateca AstraFilm la Clubul Taranului, care a debutat la inceputul acestei luni, consta in proiectii de documentare si mostre de antropologie vizuala, organizate in fiecare miercuri din luna august.

Miine, pe afisul Cinematecii vor fi „Ultima nationala de fotbal a Iugoslaviei“ si „La drum“, care vor fi proiectate incepind cu ora 20.00. Primul dintre acestea, regizat de Vuk Janic, care, desi s-a nascut la Sarajevo, traieste in Olanda, propune o radiografiere a fotbalului. Insa dintr-o perspectiva oarecum atipica: plecind de la analiza a ceea ce a insemnat echipa nationala a Iugoslaviei in anii '80 si de la traiectoriile citorva dintre jucatorii-cheie ai acelui moment, Janic ajunge sa chestioneze relatia dintre fotbal, politica si mutatiile sociale. Un film realizat in anul 2000 despre terenul de fotbal vazut ca teren de confruntare: etnica, politica, ideologica. In afara de substratul polemic si analitic, povestile de viata ale fotbalistilor sint un alt punct forte al acestui documentar, dat fiind ca regizorul urmareste drumul de la triumful alaturi de echipa nationala pina la conflictele nascute din noua configuratie a fostei Iugoslavii.

Cel de-al doilea film din aceasta saptamina, „La drum“, a fost realizat in 1997 de catre regizorul Dumitru Budrala, directorul AstraFilm Sibiu. Este documentarea unui drum si, totodata, reconstituirea unei crime. Desi nucleul intrigii este o crima din 1997, cind un cioban plecat alaturi de turma sa in traditionala calatorie a transhumantei a fost ucis si apoi jefuit, filmul urmareste implicatiile mai largi ale fenomenului transhumantei. Intimplarile ciobanilor din sudul Transilvaniei, dificultatile cu care acestia se confrunta, de la intemperiile naturii pina la conflictele „de breasla“, sint dublate de o punere in lumina a unuia dintre cele mai importante aspecte din viata comunitatii din care fac parte acestia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.