Studii recente efectuate in Romania asupra adolescentilor sub 16 ani arata ca numarul celor care consuma tutun, alcool si droguri a crescut ingrijorator. Totodata, adaptarea adolescentului roman la trendul occidental prin care se cultiva ostilitatea fata de cei care nu sunt in pas cu moda (de exemplu, produsele de firma, ca si adoptarea unor comportamente precum consumul de alcool, tutun si chiar de droguri devenind cerinte de acceptare in grup sau de izolare a tinerilor) a determinat reactia factorilor educationali. Scopul acestei reactii este gasirea de solutii pentru a preveni aparitia tulburarilor de comportament si imbolnavirea psihica, dar si de a-i pregati pe tineri sa-i inteleaga, sa-i accepte si sa-i ajute pe aceia dintre ei care au probleme de sanatate mintala.

Fundatia Estuar a lansat proiectul "Priveste-ma, nu sunt o eticheta"

Avand o experienta de 12 ani in domeniul sanatatii mintale, fundatia Estuar a avut initiativa realizarii unui proiect intitulat "Priveste-ma, nu sunt o eticheta" prin care se urmareste promovarea in randul elevilor si al studentilor a informatiei europene in domeniul sanatatii mintale. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare de microproiecte - Fondul Europa si urmareste atragerea in aceasta campanie a tinerilor, a profesorilor si consilierilor scolari si a parintilor. In acest scop s-a realizat un kit de promovare a sanatatii mintale ce le va fi distribui, dar se vor desfasura si traininguri, iar la orele de dirigentie se vor discuta aspecte legate de sanatatea mintala a tinerilor.

De la "eticheta" la depresie

In campania pe care o va desfasura fundatia Estuar in cadrul acestui proiect, sunt incluse cate sase licee si cate doua facultati din Bucuresti, Cluj, Constanta, Botosani, Ploiesti, beneficiarii aportului de informatii fiind un numar de 9000 de tineri, 3000 de cadre didactice si parinti si 3000 de tineri si adulti cu probleme de sanatate mintala. Constituindu-se intr-un multiplicator de informatie europeana in domeniul sanatatii mintale in randul tinerilor, fundatia Estuar apeleaza la metode simple si atragatoare in care ii implica chiar pe tinerii carora li se adreseaza, una dintre cele mai de succes fiind Teatrul Forum.

Acest gen de reprezentatii teatrale scurte, pe probleme inspirate din cazuri reale, de viata, mobilizeaza spiritul de intrajutorare al tinerilor. In opinia fundatiei Estuar, "de la o porecla, sau o "eticheta", obicei frecvent in randul tinerilor, prin repetare si discriminare, se poate ajunge usor la depresie. Preventia este esentiala, iar cunoasterea problemelor legate de sanatatea mintala a tinerilor, asa cum se practica in UE, contribuie la contracararea unor aspecte ingrijoratoare."

Cateva date statistice

Conform Studiului National de Consum de Tutun, Alcool si Droguri, ca parte a proiectului "The European School Survey Project on Alcool and other Drugs" (ESPAD), care se face o data la patru ani, in Romania s-au constatat urmatoarele: 88% din adolescentii de 16 ani au consumat bauturi alcoolice; 52% au experimentat starea de ebrietate (cu 20% mai multi fata de 1999); 3% au fumat marijuana sau hasis (dublu fata de 1999); 5% au avut tentativa de suicid, din care 1% au murit; 14% au tulburari de comportament, iar 18% prezinta ticuri. Pentru copiii sub 14 ani am retinut urmatoarele: 32% au fumat prima tigara inainte de 14 ani; 5% fumeaza zilnic; 15% au experimentat starea de ebrietate etc.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.