Conform OUG 92, publicata marti in Monitorul Oficial, in 2005 functionarii publici vor avea salarii cuprinse intre 32 si 4 milioane de lei brut, la care se adauga indemnizatii de conducere, prime si alte sporuri. Fata de anul trecut, cand 49 la suta din numarul total al functionarilor publici aveau salarii cuprinse intre 2.600.000 de lei si 4.000.000 de lei pe luna, cresterea este semnificativa.

Pentru functionarii din aparatul Administratiei Prezidentiale, Parlamentului, Guvernului, Inaltei Curti de Casatie, Parchetului de pe langa Inalta Curte, Consiliului Legislativ, Consiliului Concurentei, Curtii de Conturi, CNAS si CNA, un sef de departament va fi remunerat cu 32.148.000 de lei pe luna, iar un referent debutant cu 4.065.000 de lei pe luna. Un consilier sau un expert va avea intre 18.957.000 de lei si 4.775.000 de lei pe luna, in functie de gradul profesional, un auditor - intre 18.957.000 de lei si 7.877.000 de lei etc. La aceste sume se adauga indemnizatii de conducere, intre 55% din salariul de baza - pentru director general, si 25% - pentru sef de birou.

Pentru aparatul propriu al ministerelor, un secretar general va primi 30.299.000 de lei pe luna, un consilier, expert sau inspector - intre 14.050.000 de lei si 4.775.000 de lei pe luna etc. Salariile de baza ale vamesilor sunt cu 20 la suta mai mari decat cele prevazute in grila pentru alti functionari publici cu pregatire similara si pot beneficia si de alte sporuri prevazute in Statutul personalului vamal. In prefecturi, cea mai mare leafa o va avea secretarul general al Prefecturii Bucuresti - 29.330.000 de lei pe luna, suma ce cuprinde si indemnizatia de conducere. Functionarii consiliilor locale vor avea leafa in functie de numarul de locuitori pe care ii pastoresc, cea mai mare indemnizatie fiind acordata secretarilor din municipiile cu peste 320.000 de locuitori - 25.697.000 de lei pe luna. Toate sporurile castigate de diferite categorii de functionari publici raman in vigoare si se vor adauga salariului de baza. Pe langa acestea, OUG 92 prevede acordarea de prime de merit, spor de vechime, premii anuale, prima de instalare.

Prima de merit se acorda lunar, in cuantum de pana la 15 la suta din salariul de baza. In cadrul unei institutii pot primi prime de merit cel mult 20 la suta din functionari. Sporul de vechime porneste de la 5 la suta din salariul de baza, pentru o activitate cuprinsa intre 3 si 5 ani, si poate ajunge la 25 la suta pentru o activitate de peste 20 de ani. Premiul anual este egal cu salariul mediu lunar de baza al functionarului premiat. Suma acordata pentru astfel de premii de o institutie nu poate depasi 10 la suta din cheltuielile salariale aferente functiilor publice. Prima de instalare este egala cu un salariu lunar si se acorda functionarilor care sunt mutati, in cadrul aceleiasi autoritati, in alta localitate.

Cresterea salariilor functionarilor publici are si un revers: blocarea in cursul anului viitor a locurilor vacante. In 2005, Agentia Nationala a Functionarilor Publici nu poate organiza concursuri decat pentru functiile publice vacante din institutiile nou infiintate, pentru cele din institutiile si autoritatile publice finantate integral din venituri proprii, completarea numarului de posturi in cadrul compartimentelor implicate in implementarea angajamentelor asumate prin negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana, sau pentru ocuparea unor posturi unice, devenite vacante


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.