Social 14 August 2007 17:19
Cercetarile arheologice ale Muzeului National al Carpatilor Rasariteni (MNCR) efectuate in satul Olteni, judetul Covasna, au scos la iveala cel de-al saptelea mormant dacic din aceasta zona, ce dateaza din secolele IV-III i.Hr., transmite corespondentul NewsIn.

Majoritatea acestor morminte au fost descoperite in decurs de aproximativ o luna, in aceasta vara, si contureaza marturia incontestabila a existentei unei necropole dacice la Olteni, unica in Transilvania. La Olteni, prezenta populatiei dacice s-a facut simtita inca din sec.IV-III i.Hr.

„Toate mormintele descoperite pe santierul arheologic de la Olteni sunt de incineratie, iar ceea ce a ramas in urma arderii defunctului a fost pus intr-un vas care a fost ingropat alaturi de alte vase cu ofrande alimentare”, se arata intr-un raport al MNCR asupra acestor descoperiri.

Potrivit specialistilor din cadrul MNCR, la o analiza mai atenta se poate constata ca incinerarea defunctului a avut loc initial in alta locatie, oasele acestuia fiind apoi stranse si depuse in mijlocul gropii. Alaturi de oasele defunctului era asezata o strachina, depusa ca ofranda si sparta, probabil intentionat, in timpul ritualului. Desi groapa mormantului este tipica pentru un mormant de inhumare, in cazul necropolei de la Olteni s-a practicat incineratia.

Analize antropologice asupra oaselor descoperite aici s-au facut doar asupra unui mormant, care, conform Centrului de Arheologie Bucuresti, pastra ramasitele arse ale unei femei de 15-30 ani. Urmeaza ca oasele din celelalte morminte sa fie trimise spre analizare.

Potrivit dr. Valeriu Sarbu, directorul adjunct al Muzeului Brailei, prezent la descoperirea ultimelor morminte, aceasta descoperire este una extrem de importanta, iar zona prezinta dovezi clare despre continuitatea prezentei dacilor aici, pana in secolul V, vreme de un mileniu.

La finalizarea cercetarilor arheologice, Muzeul National al Carpatilor Rasariteni intentioneaza sa organizeze o expozitie inedita cu materialul dacic descoperit la Olteni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.