Social 8 August 2007 23:44
Ajuns la cea de-a noua editie, Festivalul International ECO ETNO FOLK Film s-a impus ca o manifestare de rezonanta in lumea filmului.

Festivalul s-a nascut din dorinta scriitorului Dinu Sararu de a restitui ceva important localitatii natale. Anul acesta din 160 de filme, din 34 de tari de pe patru continente si de la 28 de scoli de cinematografie, posturi de televiziune, cinecluburi si cineasti independenti au fost selectionate pentru festival un numar de 87 de filme. Festivalul International de Film ECO-ETNO-FOLK nu poate fi vazut altfel decat ca o intalnire a traditiilor romanesti cu artele vizuale, muzicale, dar si cu dansul.

Festivalul de film documentar etnografic, antropologic si de turism s-a nascut din dorinta scriitorului Dinu Sararu de a restitui ceva important localitatii natale. Zona, de un farmec pitoresc incontestabil, strange in fiecare an un numar generos de vizitatori din tara si strainatate. Festivalul este organizat de Fundatia Nationala pentru Civilizatie Traditionala “Niste Tarani” si CJCPCT Valcea. Intotdeauna proiectiile filmelor din fosta Casa de Cultura sunt insotite si de manifestari conexe, cum ar fi expozitii de fotografie sau de arta populara, spectacole de dans si muzica. Festivalul International de Film ECO-ETNO-FOLK nu poate fi vazut altfel decat ca o intalnire a traditiilor romanesti cu artele vizuale, muzicale, dar si cu dansul. Festivalul International Eco-Etno-Folk Film va avea loc in perioada 4-9 septembrie 2007 la Casa de Cultura Taraneasca, in comuna Slatioara, judetul Valcea. Anul acesta din 160 de filme din 34 de tari de pe patru continente si de la 28 de scoli de cinematografie, posturi de televiziune, cinecluburi si cineasti independenti au fost selectionate pentru festival un numar de 87 de filme. A fost stabilit juriul international al festivalului: regizorul Andrei Blaier este presedinte de onoare al festivalului, Geo Saizescu - presedinte al Festivalului si presedinte al juriului international. Dintre jurati mai fac parte Al.G.Croitoru, regizor , Zovan Cvetkovic, regizor, director Tv din Serbia, George Cusnarecu - scriitor, jurnalist - Romania, Nicolae Dragos - poet - Romania, Elard Escala - ambasador al Rep.Peru in Romania, Roman Gallard - consilier Directia Cultura in Primaria Paris-Franta, Aline Girard - director, Directia servicii si resurse, Biblioteca Nationala a Frantei, Ion Horea, scriitor, Romania, Doina Isfanoni, cercetator etnograf -Romania, Corina Mihaescu, etnograf-etnolog , Romania, Mr.Sanaullah - ambasador al Republicii Islamice Pakistan in Romania.

Scurta istorie...
Ajuns la cea de-a noua editie, Festivalul International Eco Etno Folk Film s-a impus ca o manifestare de rezonanta in lumea filmului. Jurii de preselectie au ales din cele peste 1450 filme, prezentate in cadrul celor opt editii de pana acum, 595 de filme. Participarea la festival a fost urmatoarea:
1999 - prima editie - 150 filme din 12 tari, selectionate pentru concurs: 57 pelicule
2000 - a II-a editie - 200 filme din 24 tari, selectionate 75 pelicule
2001 - a III-a editie - 200 filme din 32 tari, selectionate 88 pelicule
2002 - a IV-a editie - 250 filme din 35 tari, selectionate 90 pelicule
2003 - a V-a editie - 200 filme din 41 tari, selectionate 106 pelicule
2004 - a VI-a editie - 250 filme din 33 tari, selectionate 91 pelicule
2005 - a VII-a editie - 200 filme din 32 tari, selectionate 88 pelicule.
2006 - a VIII-a editie - 100 filme din 32 tari, selectionate 100 pelicule
Juriul primei editii a fost prezidat de regizorul Geo Saizescu, iar juriile celorlalte editii de regizorul Andrei Blaier. Din juriile festivalului, la editiile de pana acum, au facut parte regizori si oameni de cultura, critici de film din tara si de peste hotare, diplomati: acad. Razvan Theodorescu, scriitorii D. R. Popescu, Nicolae Breban, Silvia Kerim, Nicolae Dragos, regizorii Dan Pita, George Caliman, operatorul Alexandru Intorsureanu, sociologul Ilie Badescu, criticii de film si teatru Calin Caliman, Magda Mihailescu, Natalia Stancu, Radu Aneste Petrescu, Iulia Argint - redactor la ziarul Adevarul, etnologii Doina Isfanoni, Corina Mihaescu, Ion Ghinoiu, Elena Stoica - directorul Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Valcea, regizorii Anatol Codru - presedintele Uniunii Cineastilor din Republica Moldova, Joao Soares Tavares (Portugalia), ziaristul Yves Bes - Franta, scriitorul Miljurko Vukadinovici - Iugoslavia, Kiki Munshi Skagen - consilier al ambasadei SUA, Fried Nielsen - referent cultural al ambasadei Germaniei, Sandra Simovici - secretar al ambasadei Israelului, Roland Chojnacki - consilier al ambasadei Poloniei, Juana Zlotescu Simatu - atasat al Ambasadei Spaniei, Raja Eli Ejaz - secretar II al ambasadei Pakistan, Mark Tawber - consilier al ambasadei SUA, Gaspar G. Guardia - consul al statului Panama, Elard Escala - ambasador al Republicii Peru, Wilma Anyzova - director al Centrului Cultural Ceh, Kiki Munschi Harris - ex-consilier al ambasadei SUA.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.