Social 8 August 2007 23:27
Pe linga concerte, albume si turnee, multi muzicieni merg si pe mina literaturii, fie ea si de specialitate. Si nu o data, cartile lor se dovedesc best-selleruri.

Autobiografii care dezvaluie detalii si birfe picante, confesiuni, romane care amplifica teme din compozitiile muzicale sau lucrari stiintifice: doar citeva dintre mostrele de literatura pe care le-au publicat muzicieni celebri. Fie ca este vorba despre titluri intr-adevar valoroase sau doar despre girul reputatiei, care stirneste curiozitatea fanilor cititori, acestea sint unele dintre cele mai bine promovate aparitii editoriale.

Cea mai raspindita specie literara in rindurile muzicienilor este fara indoiala memorialistica. Dat fiind ca viata vedetelor este unul dintre subiectele preferate ale media, iar cititorul voyeur este gata oricind sa arunce un ochi in dedesubturile povestilor despre celebritate, memoriile sint, in acelasi timp, o buna strategie de marketing si unul dintre genurile cele mai vinate de editori. Un bun exemplu este cel al chitaristului Keith Richards, unul dintre membrii fondatori ai trupei Rolling Stones. Autobiografia sa, pe care o va scrie impreuna cu un vechi prieten al sau, James Fox, a constituit obiectul unui adevarat „razboi“ financiar, cistigat in cele din urma de Editura Little, Brown&Co, la care legendarul muzician isi va publica memoriile in 2010.

Unul dintre cele mai populare si intervievate personaje ale scenei muzicale, Richards a primit 7,3 milioane de dolari in avans pentru a-si scrie povestea vietii. Cariera sa alaturi de Rolling Stones, certurile cu solistul Mick Jagger, intrigile amoroase in care a fost implicat si dependenta de heroina sint doar citeva dintre episoadele pe care starul rock le va include in cartea sa. „De aproape 50 de ani, Richards este centrul, vortexul celebritatii si al divertismentului, este o adevarata forta culturala. Este firul rosu care traverseaza toata aceasta perioada“, spune directorul editorial Michael Pietsch despre unul dintre cele mai cunoscute nume din palmaresul Editurii Little, Brown&Co. Si Mick Jagger, la rindul sau, a primit in anii '80 o suma destul de mare, respectiv 1,6 milioane de dolari, pentru a-si publica memoriile, numai ca, pina la urma, a returnat banii, sub pretextul ca nu avea destule amintiri pentru a scrie o carte.

O alta autobiografie care a facut valuri ii apartine lui Marilyn Manson. „The Long Hard Road Out of Hell“, aparuta in 2003, este o trecere in revista a principalelor momente din viata uneia dintre cele mai controversate figuri ale muzicii din ultimii ani. De la copilaria lui Brian Warner (numele adevarat al artistului) si influenta pe care comportamentul sexual deviant al tatalui sau a avut-o asupra lui pina la dezvaluiri din culisele grupului al carui lider a devenit Marilyn Manson, toate raspund unor intrebari mai mult sau mai putin explicite ale fanilor care s-au grabit sa-i cumpere cartea. Volumul este, pe de-o parte, genealogia unei figuri-cult, din care nu lipsesc scenariile amoroase complicate si dependentele de droguri, iar pe de alta, o istorie a grupului care continua sa scandalizeze publicul conservator.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.