Social 7 August 2007 00:00
Daca treceti azi, la prinz, prin fata Teatrului National din Bucuresti, puteti da o mina de ajutor la ridicarea zmeului din deseuri al artistului japonez Yoshinori Niwa. Performerul ne-a vorbit despre semnificatia proiectului si despre modul in care arta ne obliga sa regindim orasul.

De ce ai ales Bucurestiul pentru proiectul tau?

Sint interesat de Europa de Est. Am mai fost in Ungaria, Polonia, Slovacia si Serbia. Totul a pornit dupa ce am vazut citeva documentare depre revolutiile din aceasta parte a Europei si despre Ceausescu.

Ce inseamna zmeul tau facut din deseuri?

Deseurile sint o alta fata a orasului. Prin acest proiect caut sa aflu cum va arata Bucurestiul in viitor. Privind deseurile pe care le adun, pot sa-mi imaginez asta. Miine, dupa performance, voi avea o imagine mai clara.

Cum te astepti sa se desfasoare performance-ul?

Mi-ar placea sa colaborez cu localnicii in timpul performance-ului, dar nu stiu cum voi relationa cu ei. Am sa incerc sa comunic prin intermediul acestui zmeu, care va prilejui o experienta interculturala romano-japoneza.

Ce semnifica zmeul in cultura japoneza?

Pentru mine, zmeul este ca o stea. Stelele si zmeiele reprezinta niste lucruri romantice. In mitologia japoneza, zmeiele au o simbolistica mitologica, sint ridicate de exemplu la Noul An. In ciuda romantismului acestei stele, ea poate fi din orice material. Chiar si din gunoi. Pina si lucrurile care ni se par extrem de urite pot servi pentru a transmite un mesaj. Poate ca gunoiul ti se pare urit, dar eu cred ca este un „microcosmos“ al orasului. In Tokyo e tot mai mult gunoi, ceea ce inseamna ca de fapt consumam din ce in ce mai mult.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.