Social 2 August 2007 01:07
Comportamentul oceanelor si viata marina vor fi studiate prin intermediul unor mari instalatii subacvatice.

„Momentan ne aflam in Evul Mediu in ceea ce priveste explorarea oceanelor“, eticheteaza Steve Bohlen, presedintele unui consortiu american de institute oceanografice, citat de BBC. Oceanele acopera trei sferturi din suprafata planetei. Gazduiesc mii de specii si au un rol critic in modelarea climei. Specialistul american spune insa ca explorarea lor a fost restrinsa la „croaziere“ de cercetare, care examineaza doar o mica parte din suprafata apelor sarate, pentru o perioada limitata de timp, sau la studii prin satelit, care iau in vizor doar partile cele mai inalte ale oceanelor.

Solutia imediata este infiintarea unor laboratoare subacvatice. De aici s-ar urmari miscarea placilor tectonice, s-ar putea monitoriza viata marina sau s-ar studia salinitatea si schimbarile de temperatura de la fundul marii. Totul in cadrul unor experimente pe termen lung, care vor asigura un flux continuu de informatii usor de accesat. „Sute de mii de kilometri de cablu au fost raspinditi prin oceane, facind posibil ca informatiile sa fie trimise dintr-un capat in altul al lumii prin apasarea unui singur buton“, explica Etienne Lafougere, directorul departamentului specializat pe retele submarine din cadrul firmei de telecomunicatii Alcatel-Lucent. Aceasta tehnologie ar putea fi pusa insa in slujba viitoarelor laboratoare subacvatice.

Ideea din spatele acestor proiecte este una simpla, spune Adrian Round, Project Manager la observatorul VENUS din cadrul Universitatii din Victoria. Un manunchi de fibre optice si de cabluri de energie este pozitionat pe fundul oceanului. In anumite puncte, de-a lungul cablurilor se fixeaza asa-numitele „noduri“, interfete la care pot fi atasate echipamente stiintifice. „Se pot instala acolo senzori pentru temperatura si salinitate, camere video, sonare de mare precizie, chiar si vehicule teleghidate“, anticipeaza dr. Round, adaugind ca oamenii de stiinta pot controla de la birourile lor aparatura subacvatica, in timp real. Proiectul VENUS inglobeaza deja un observator, functional inca de anul trecut, situat la trei kilometri de peninsula Saanich, la o adincime de 100 de metri, si prevazut cu camere video fixe si cu senzori.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.