Social 2 August 2007 23:41
Tarifele medii pe camera la hotelurile din Bucuresti sint de 116 euro. Media europeana este de 112 euro. Cu toate acestea, avem printre cele mai mari niveluri de ocupare.

Pretul mediu pe care un turist trebuie sa il plateasca pentru o noapte de cazare in hotelurile din Bucuresti este de 116,3 euro, cu 4,3 euro mai mult decit media tarifelor din marile orase ale Europei, se arata intr-un studiu realizat de agentia de consultanta Deloitte in prima jumatate a acestui an. Hotelurile bucurestene sint in medie cu 37 de euro mai scumpe decit in Budapesta, costa cu 31,4 euro mai mult decit la Riga, cu 25,3 euro peste nivelul din Varsovia sau cu 17,3 euro mai mult decit in Lisabona.

Totodata, capitala Romaniei are oferte de cazare mai costisitoare decit la Praga, Valencia sau Bratislava. „La noi, piata s-a dezvoltat mai tirziu decit in marile orase europene, ceea ce inseamna ca nu avem o concurenta mare. Cererea este mai mare decit oferta, astfel ca, pe segmentul de la 3 stele in sus, preturile sint mai ridicate. Cred insa ca piata se va regla in citiva ani“, ne-a declarat Traian Badulescu, purtator de cuvint in cadrul Asociatiei Nationalei a Agentiilor de Turism (ANAT). Potrivit acestuia, preturile nu sint insa exagerate, piata urmind sa se regleze de indata ce va creste si numarul de hoteluri date in folosinta in Bucuresti.

Din datele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), numarul de locuri disponibile in hotelurile din Bucuresti este de aproximativ 6.500-7.000, in vreme ce in alte orase europene se depasesc 15.000 de locuri.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut insa, preturile de la noi nu au crescut foarte mult. Potrivit Deloitte, o noapte de cazare intr-un hotel din Bucuresti s-a scumpit in prima jumatate a acestui an cu 5,3%, raportat la perioada similara a anului trecut. Aceasta in contextul in care in orase precum Valencia, spre exemplu, majorarea de pret a fost de pina la 33,4%. „Cresterea de pret a acoperit inflatia, dar s-a datorat si turistilor al caror numar a inceput sa creasca inca din 2006 si nu este un trend care se datoreaza numai aderarii Romaniei la Uniunea Europeana“, ne-a declarat Mihai Rijnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.