Social 30 Iulie 2007 23:22
La Editura Humanitas va aparea, pentru prima data, un roman scris in franceza de Monica Lovinescu in 1955.

"Cuvantul din cuvinte" este o parabola a totalitarismului, in care poate fi recunoscuta atmosfera din Romania anilor '48-'49

Cititi in avanpremiera un fragment din capitolul 5 din romanul "Cuvantul din cuvinte", tradus in limba romana de Emanoil Marcu

Prozatoarea Monica Lovinescu, ipostaza sub care Editura Humanitas se pregateste sa ne-o prezinte la
inceputul lunii august, este, cu siguranta, o surpriza pentru toata lumea. Mai ales ca ea insasi isi reneaga inceputurile literare, considerandu-si toate scrierile de tinerete sofisticate si artificioase.
Editura Humanitas publica acum romanul "Cuvantul din cuvinte", o carte scrisa in franceza in 1955, nepublicata pana acum, tradusa in limba romana de Emanoil Marcu.

Nu este prima cochetare cu fictiunea Monicai Lovinescu, celebra voce a postului Europa Libera. Pe la 8 ani, a scris un basm, care a si aparut de altfel in "Dimineata copiilor". Iar la 15 ani a publicat mai multe proze scurte in "Vremea", "Kalende", dar si un roman in foileton, in "Revista Fundatiilor Regale". La fel de putin cunoscut este ca, imediat dupa razboi, fiica lui Eugen Lovinescu a scris cronica dramatica la "Democratia" si a fost asistenta lui Camil Petrescu la cursul sau de arta dramatica.

In romanul pe care il publica acum Editura Humanitas se poate recunoaste atmosfera din Romania anilor '48-'89, Ioana Parvulescu considerandu-l primul roman politic din literatura romana moderna.
In cele 21 de capitole, cate are "Cuvantul din cuvinte", este inventata o societate distopica, in care muntii au disparut, pentru ca totul trebuie sa fie de un acelasi nivel, oamenii au nevoie de alte capete pentru a-si duce viata in continuare, strecurandu-se printr-un hatis de reguli si interdictii.

Epoca pe care o construieste in aceasta carte Monica Lovinescu sta sub semnul absurdului, fie ca este vorba de "delict" (orice poate deveni un "delict", de exemplu "delictul de abajur"), fie ca este vorba de fiintele supranaturale care populeaza aceasta lume misterioasa, dar care este imposibil sa nu ne aminteasca de comunism. "Cuvantul din cuvinte" poate sta alaturi de alte mari si importante parabole ale totalitarismului, asa cum sunt cartile lui George Orwell.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.