Social 26 Iulie 2007 22:52
Comisia franceza ce clasifica filmele s-a reunit marti seara si a decis ca filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, care a primit un premiu al Educatiei, va avea premiera pe 29 august in Franta si va putea fi urmarit de “toate categoriile de varsta”, a spus unul dintre membrii comisiei, inaintea unui anunt oficial.

Ministrul francez al Educatiei Xavier Darcos, care anuntase la inceputul lunii iulie ca se opune difuzarii filmului in scoli pentru ca este prea dur, a revenit ulterior asupra declaratiei si urmeaza sa anunte o decizie finala.

“Legaturi bolnaviciose”

“Legaturi bolnaviciose”, filmul de debut in lung-metraj al lui Tudor Giurgiu, cel mai mai succes autohton de box-office din anul 2006, are premiera in cinematografele din Franta din 25 iulie. Lansat in 2006 in cadrul sectiunii Panorama a Festivalului de Film de la Berlin, “Legaturi bolnavicioase” a participat la peste 40 festivaluri, dintre care cele mai recente au fost la Cleveland, Rotterdam, Hong Kong, Belgrad si Londra. Pelicula a fost filmul romanesc cu cei mai multi spectatori in 2006, 20.575, ce i-au adus incasari de 168.145, potrivit datelor furnizate de Centrul National al Cinematografiei (CNC). Filmul a rulat deja in cinematografele din Taiwan, Polonia si Spania, si va avea premiera, in urmatoarele sase luni, si in Marea Britanie si Bulgaria.

Premiul Educatiei pentru filmul lui Mungiu

Comisia franceza ce clasifica filmele s-a reunit marti seara si a decis ca filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, care a primit un premiu al Educatiei, va avea premiera pe 29 august in Franta si va putea fi urmarit de “toate categoriile de varsta”, a spus unul dintre membrii comisiei, inaintea unui anunt oficial. Ministrul francez al Educatiei Xavier Darcos, care anuntase la inceputul lunii iulie ca se opune difuzarii filmului in scoli pentru ca este prea dur, a revenit ulterior asupra declaratiei si urmeaza sa anunte o decizie finala. Filmul lui Mungiu, “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, distribuite in scoli, pe DVD-uri, in 1.500 de exemplare. Decernat pe 27 mai de un juriu prezidat de comicul Bernadette Lafont, Premiul educatiei nationale recompenseaza, din 2003, un film din selectia oficiala de la Cannes pentru interesul pedagogic pe care-l prezinta subiectul (povestea a doua colege de camin, dintre care un aface un avort spontan, in epoca comunista). La sfarsitul lunii mai, asociatia impotriva avortului Choisir a acuzat filmul, intr-un comunicat intitulat “Cultura mortii recompensata la Cannes”, ca face o “veritabila propaganda pro-avort” si este un pericol pentru copiii din scoli. Premiul educatiei a fost acordat pentru prima data in 2003, peliculei “Copilul”, de fratii Dardenne, apoi anul trecut, peliculei Sofiei Coppola “Marie Antoinette”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.